očekivano glasanje

[FOTO/VIDEO] Johnsonov totalni krah u parlamentu: Donji dom podržao odgodu Brexita, zastupnici odbili raspisivanje izbora

04.09.2019 u 18:51

Bionic
Reading

Sa 327 glasova za i 299 protiv zastupnici Donjeg doma parlamenta podržali su zakon kojime bi se zabranilo da Ujedinjena Kraljevina 31. listopada napusti Europsku uniju bez sporazuma. Premijer Boris Johnson odgovorio je zatraživši raspisivanje izbora za 15. listopada, no za to nije dobio većinu glasova

Nakon posljednjeg glasanja u Donjem domu britanskog parlamenta zakon kojim se želi spriječiti Brexit bez sporazuma ide na raspravu u Gornji dom parlamenta, odnosno Dom lordova. Predviđa se da bi rasprava u Gornjem domu mogla potrajati danima jer se prema proceduri otvara rasprava o svakom pojedinačnom amandmanu, a predano ih je stotinjak.

Sa 329 glasova za i 300 protiv zastupnici Donjeg doma parlamenta podržali su ranije u prvom čitanju zakon kojime bi se zabranilo da Ujedinjena Kraljevina 31. listopada napusti Europsku uniju bez sporazuma.

Prema proceduri britanskog parlamenta nakon prvog čitanja otvorila se i rasprava na odborima, a zastupnici su predlagali i amandmane. Tako je uoči glasanja o drugom čitanju prošao amandman koji je 'oživio' sporazum Therese May. Njime se u zakonski prijedlog uvrstila klauzula koja obvezuje premijera da u slučaju neuspjeha u pregovaranju boljih uvjeta te pod uvjetom da zastupnici Donjeg doma nisu glasali za Brexit bez dogovora, Sporazum o Brexitu Therese May postane službena politika vlade koja je tada dužna tražiti kratku odgodu izlaska iz EU za njegovo usvajanje.

Amandman je prošao automatizmom je Vlada nije poslala svoje brojitelje na prebrojavanje glasova. No, neobično je i da su sporazum Therese May, koji je tri puta ranije bio odbijen u Donjem domu, 'oživili' njeni politički protivnici iz Laburista.

Donji dom britanskog parlamenta raspravu je započeo oko 16 sati po hrvatskom vremenu, a britanski premijer Boris Johnson najavio je da će odmah zatražiti i raspravu o raspisivanju izbora.

To je učinio odmah nakon glasovanja o odgodi Brexita. 'Zakon koji ste sada donijeli odmah će zaustaviti naše pregovore s Europskom unijom', poručio je Boris Johnson.

'Postoji samo jedan način da ova zemlja ide naprijed. Donji dom je nekoliko puta glasao da želi napustiti Europsku uniju, ali je jednako toliko puta glasao za odgodu napuštanja. Danas je nažalost glasao da ugrozi ikakve ozbiljne pregovore', poručio je Johnson.

'Ova zemlja mora odlučiti hoću li ja ili lider oporbe ići u Bruxelles kako bi ovo riješili. Ako ću ja biti premijer, pokušat ću postići dogovor i vjerujte mi, ja to mogu. Moja Vlada smatra da se moraju održati izbori i to 15. listopada', poručio je Johnson.

Premijeru je odmah odgovorio lider Laburista Jeremy Corbyn. 'Premijer kaže da ima strategiju, ali nam ne može reći koja je. No veći je problem što je ne zna ni reći Europskoj uniji. To je poput carevog novog ruha - jednostavno nema ničega', poručio je Corbyn.

Istina je da je ovaj prijedlog premijera o raspisivanju izbora samo dio neiskrene igre, koja nije dostojna njegove funkcije. Ciničan potez ciničnog premijera', poručio je Corbyn.

  • +7
Rasprava u britanskom parlamentu Izvor: EPA / Autor: JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT / HANDOUT

Nakon rasprave o prijedlog za raspisivanje izbora koja je potrajala par sati, zastupnici su glasali i o tom prijedlogu. Njih 298 ih je bilo za raspisivanje izbora, a 50 ih je bilo protiv.

No prijedlog nije prošao jer je Johnsonu za prijedlog bila potrebna dvotrećinska većina glasova. Do većine su mu nedostajala 136 glasa.

'Jeremy Corbyn je postao prvi lider oporbe u povijesti naše zemlje koji je odbio poziv za održavanje izbora. Možemo se samo pitati zašto je to napravio. vjerojatno jer je svjestan toga da ne može pobijediti na izborima. Morao bi porazmisliti o svojoj poziciji', komentirao je Johnson nakon što nije prošao njegov prijedlog za raspisivanje izbora.

Naime, velika većina zastupnika Corbynovih Laburista uopće nije niti glasala. Već ranije najavili su da će se suzdržati od glasanja sve dok zakon o odgodi Brexita ne prođe cijelu proceduru, odnosno dok ne dobije podršku Gornjeg doma i potpis kraljice.