GENERAL BROWN

Joe Biden hvalio liderske vještine kandidata za novog zapovjednika vojske SAD-a

26.05.2023 u 06:48

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je službeno najavio nominaciju načelnika Zračnih snaga generala Charlesa Q. Browna za najvišeg američkog vojnog časnika, hvaleći njegove liderske, pa i kulinarske vještine

Taj izbor dolazi u vrijeme povećanja američke zabrinutosti zbog sigurnosnih prijetnji koje predstavljaju Rusija i Kina.

"General Brown je u svim snagama izgradio reputaciju nepokolebljivog i vrlo učinkovitog vođe, kao nekoga tko stvara okruženje timskog rada, povjerenja i zatim izvršava izvrsno”, rekao je Biden u Bijeloj kući.

Dužnosnici su u srijedu objavili Bidenov izbor Browna za četverogodišnji mandat na mjestu predsjednika Združenog stožera, na kojem bi naslijedio odlazećeg generala Marka Milleya.

Brown bi preuzeo dužnost u trenutku kada Sjedinjene Države daju milijarde dolara u vojnoj opremi Ukrajini nakon ruske invazije prošle godine i pozorno prate kinesko stajalište prema Tajvanu.

Ako ga potvrdi Senat, Brown bi postao tek drugi crni časnik na toj dužnosti nakon Colina Powella, koji je na toj poziciji bio od 1989. do 1993. godine.

Tijekom te objave, Bidena, koji se natječe za reizbor sljedeće godine, pratili su Brown, potpredsjednica Kamala Harris i ministar obrane Lloyd Austin.

Biden je pozvao Senat da potvrdi Browna, međutim, čini se da je vremenski raspored procesa potvrđivanja neizvjestan.

  • +4
Joe Biden u Irskoj Izvor: EPA / Autor: Tolga Akmen

Republikanski senator Tommy Tuberville blokira napredovanje vojnih nominacija od veljače jer tvrdi da Pentagon nepropisno koristi sredstva poreznih obveznika za pokrivanje putnih troškova za pripadnice vojnog roka koje izvrše pobačaj.

Glasnogovornik Tubervillea rekao je da će to utjecati na Brownovu nominaciju jer se obustava odnosi na sva promaknuća na visokoj razini.