stari demokrat

Joe Biden će u srijedu najaviti svoju predsjedničku kandidaturu

19.04.2019 u 21:53

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden planira u srijedu objaviti video sa svojom dugo očekivanom najavom kandidature za predsjedničke izbore, izvijestio je u petak the Atlantic, navodeći izvore bliske Bidenovim najbližim suradnicima. Najava će uslijediti nakon nekoliko mjeseci nagađanja o tome hoće li Biden, dugogodišnji član Demokratske stranke koji je imao prednost u ranim anketama, ponuditi svoju kandidaturu stranci za nominaciju kojom bi 2020. izazvao predsjednika Donalda Trumpa.

Video s najavom sastojat će se od snimaka snimljenih prije dva tjedna ispred kuće u Scrantonu, Pennsylvaniji, gdje je Biden odrastao, izvještava the Atlantic. Bidenovi korijeni iz zapuštenog industrijskog grada s oko 77 tisuća stanovnika osnažili su njegovu popularnost među glasačima američke radničke klase.

Biden je 36 godina služio u američkom Senatu kao predstavnik Delawarea te osam godina kao potpredsjednik u mandatu bivšeg predsjednika Baracka Obame. U 76. godini bit će drugi po starosti kandidat na unutarstranačkim izborima za kandidata Demokratske stranke nakon 77-godišnjeg senatora Bernieja Sandersa.

Njegovom će se kandidaturom broj potencijalnih Demokratskih kandidata popeti na 19. Politički analitičari posljednjih su se tjedana pitali je li Biden odgađao svoju odluku zbog nedavnih optužbi žena koje su rekle da ih je Biden neprimjereno dodirivao na političkim događajima u prošlosti zbog čega su se osjećale nelagodno.

Biden je ranije ovog mjeseca odgovorio na navode kazavši kako vjeruje da se nikada nije ponašao neprikladno tijekom svojih mnogo godina rada u javnom životu.

"Bit ću puno pažljiviji i to je moja odgovornost", rekao je Biden u videu objavljenom na društvenim medijima. "Cijelog sam života radio na osnaživanju žena. Cijelog sam života radio na sprječavanju zlostavljanja".

U danima nakon što su četiri žene izašle u javnost s optužbama, izvori bliski Bidenu rekli su za Reuters kako kontroverza nije usporila pripreme za kampanju.

NBC News je naveo nekoliko službenika koji su rekli da su Bidenovi savjetnici završili planove za pokretanje kampanje idućeg tjedna.