DEMANTIJ

'Jobbik nije neonacistička stranka'

11.07.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Odvjetničko društvo Ostović Rakušić i Slovaček u ime svojih klijenata Jobbik Magyarorszagert i Szavay Istvana, mađarskog parlamentarnog zastupnika stranke Jobbik poslalo je demantij na tekst objavljen na tportalu 8. lipnja 2011. pod naslovom 'Primili mađarske neonaciste u Prosvjetno-kulturnom centru'

'Spomenuti članak sadrži neistinite činjenice koje štete ugledu i časti stranke Jobbik, odnosno gospodina Szavay Istvana. U članku se stranka Jobbik više puta naziva neonacističkom, a nepriličnost iste se dodatno pokušava naglasiti i navodima da je Szavay Istvan, koji danas ostavlja puno uredniji dojam, 2010. godine fotografiran kako se u alkoholiziranom stanju drži za svoje spolovilo. Spomenuti članak prema sadržaju i kontekstu može negativno utjecati na međunarodni ugled Jobbika kao stranke i njegove parlamentarne frakcije, odnosno imenovanog političara.

Iz prethodno navedenog evidentno je kako svi spomenuti navodi predstavljaju zlonamjernu konstrukciju i osobni stav novinara, odnosno autora spornog članka, te su usmjereni ka senzacionalističkom izvještavanju.

Sve sporne činjenice autor teksta mogao je provjeriti prije samog objavljivanja, te kontaktirati moje klijente radi provjere točnosti istih, a nakon toga istinito i točno informirati cijenjeno čitateljstvo Vašeg portala.

Stoga podnositelj zahtjeva podnosi objavu slijedećeg ispravka:
'Nije točno da je Jobbik Magyarorszagert Mozgalomi neonacistička stranka niti se s takvima može poistovjetiti. Naime, članovi, simpatizeri i vodstvo stranke nikada nisu služili ni jednoj ekstremnoj političkoj diktaturi, stranački simboli ne sadržavaju autokratske znakove i nikada nisu težili za nasilnim osvajanjem vlasti. Jednako tako, Jobbik Magyarorszagert Mozgalom se nu u retorici, a niti svojom politikom ne identificira s nekadašnjom njemačkom neonacističkom strankom ili ma kojom sličnom političkom strujom.

Fotografija parlamentarnog zastupnika stranke, gospodina Szavay Istvana, nastala je 2010. godine, upravo neposredno prije prvog kruga parlamentarnih izbora u Mađarskoj koju je, izmijenjenu, manipulativno objavio jedan mađarski internetski portal, ni u kojem smislu ne dokazuje niti jednu u članku navedenu, neistinitu i uvredljivu izjavu o činjenicama koje se odnose na gospodina Szavay Istvana.'