pobjegli od ruske invazije

Jill Biden iskazuje potporu ukrajinskim izbjeglicama u Rumunjskoj

07.05.2022 u 17:32

Bionic
Reading

Prva dama Sjedinjenih Država, Jill Biden, koja tijekom boravka u Europi želi iskazati potporu Ukrajini i zemljama koje joj pomažu, u subotu se u Bukureštu sastala s članovima obitelji izbjeglica koje su pobjegle pred ruskom invazijom

U pratnji Carmen Iohannis, supruge rumunjskog predsjednika, Jill Biden je posjetila školu koju pohađa i pedesetak ukrajinskih učenika. Razgovarala je s nekoliko djece, a zatim je saslušala svjedočanstva učitelja i majki koje su joj ispričale kakvim su mukama bile izložene u Ukrajini. Govorile su joj i o zajedničkim nastojanjima da se u Bukureštu organizira nastava za djecu izbjeglice.

“Iznimno ste snažni", rekla je gospođa Biden u razgovoru sa svojim sugovornicima. "A mi vam čuvamo leđa, nadamo se da to znate", dodala je.

Rumunjska, koja graniči s Ukrajinom, dosad je primila više od 860.000 izbjeglica. Ondje ih je još uvijek oko 80.000. Po podacima zaklade World Vision polovicu ili 40.000 čine djeca, od kojih je samo 5 posto njih uključeno u rumunjski obrazovni sustav.

Jutros je Jill Biden kratko razgovarala s predsjednikom Klausom Iohannisom, a potom je prisustvovala sastanku članova UN-ovih agencija i nevladinih organizacija, posvećenom humanitarnoj pomoći izbjeglicama.

Prvoga dana posjeta Rumunjskoj, u petak, američka prva dama posjetila je američke vojnike raspoređene u zračnoj bazi Mihail Kogalniceanu u istočnoj Rumunjskoj.

U večernjim satima predviđen je njezin odlazak iz Bukurešta za Slovačku, gdje će u nedjelju posjetiti gradić Košice i selo Vysne Nemecke. Ondje će se susresti s izbjeglicama, humanitarnim radnicima i Slovacima koji im pomažu.

Od početka ruske invazije 24. veljače, vlada Joea Bidena osigurala je oko 3,8 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu.