SPRIJEČITI IZOLACIJU IZRAELA

Jeruzalem: Crkveni vođe za dvodržavno rješenje

Jeruzalem

Jeruzalem

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kršćanske crkve u Svetoj Zemlji pozivaju na pojačane diplomatske napore za mir između Izraela i Palestine. Cilj UN-a je, kako se doznaje, da Palestina dobije status člana promatrača, nešto slično onome što u UN-u trenutačno ima Vatikan

Uoči planiranog podnošenja zahtjeva Palestine za primanje u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, 13 poglavara kršćanskih crkava u Jeruzalemu zauzelo se za dvodržavno rješenje. U zajedničkoj izjavi pozivaju na pojačane diplomatske napore za postizanje mira između Izraela i Palestine.

Dvodržavno rješenje donijelo bi mir i pravdu, navodi se u dokumentu koji, među ostalima, potpisuju latinski patrijarh Fouad Twal, pravoslavni patrijarh Theophilos III, armenski patrijarh Torkom I. Manoogian i franjevački kustos u Svetoj Zemlji fra Pierbattista Pizzaballa

Pregovori su, ističe se, najbolji put za rješavanje postojećih problema između dvaju naroda. Obje države morale bi, u skladu s međunarodnim i ljudskim pravima, prihvatiti da Jeruzalem kao sveti grad ostane pritom dostupan za oba naroda i za vjernike triju abrahamskih religija. U povodu najavljenog zahtjeva Palestine za primanjem u članstvo UN-a, crkveni poglavari pozivaju obje strane na suzdržanost.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas službeno će predati zahtjev za priznanje Palestine na Općoj skupštini UN-a 20. rujna u New Yorku.

Diplomati Europske unije na čelu s povjerenicom Catherine Ashton udruženi s francuskim, britanskim, španjolskim, njemačkim i talijanskim kolegama dogovaraju s palestinskim vlastima posljednje detalje 'UN paketa' koji bi trebao dovesti do jedinstvene podrške svih 27 članica EU palestinskom zahtjevu pri glasanju u Generalnoj skupštini, javlja Novi list.

Velika većina građana triju država Europske unije – Francuske, Njemačke i Velike Britanije – smatra da njihove vlade moraju dati podršku palestinskom zahtjevu za ulazak u UN. Propalestinska nevladina organizacija Avaz naručila je istraživanje koje je pokazalo kako 69 posto Francuza, 71 posto Nijemaca i 59 posto Britanaca smatra da Palestina mora biti podržana pred Generalnom skupštinom UN-a koja sutra počinje sa zasjedanjem.

Cilj je, kako se doznaje, da Palestina dobije status člana promatrača, nešto slično onome što u UN-u trenutačno ima Vatikan. Istodobno, pregovori se vode i s američkom stranom, a tu bi konačni ishod trebao biti da se Amerikance uvjeri da budu suzdržani od glasovanja u Generalnoj skupštini te nastave pružati financijsku pomoć palestinskim vlastima.

Kao ustupak s palestinske strane predsjednik Mahmud Abas će se obvezati da neće otvoriti slučaj Izrael pred Kaznenim sudom u Haagu.

Iz izvora bliskih europskoj diplomaciji Novi list saznaje da je predsjednik Abas definitivno odlučio da se sa svojim zahtjevom neće obratiti Vijeću sigurnosti jer su svjesni da će ih onemogućiti američki veto, već će se za podršku pokušati izboriti pred Generalnom skupštinom, čije su rezolucije manje obvezujuće. O tome su u ponedjeljak u Kairu razgovarali Abas i Ashton, a priključio im se i predstavnik Arapske lige.

Izraelski dnevni list Haaretz objavljuje da se pregovori vode oko nekoliko pitanja. Prvo, Palestinci će od Generalne skupštine tražiti da se njihov status unaprijedi u nešto slično što danas ima Vatikan, a to je status promatrača u UN-u. To će Palestincima omogućiti da budu članovi u čitavom nizu međunarodnih tijela.

Drugo, EU će biti za takav prijedlog rezolucije, ali ona mora sadržavati i članak koji će jasno dati do znanja da njeno prihvaćanje ne obvezuje članice UN-a da na bilateralnoj razini moraju priznati Palestinu. To je bio uvjet Italije i Njemačke kako bi rezolucija dobila njihovu suglasnost.

Treće, Palestinci će se obvezati da će odmah po glasovanju na Generalnoj skupštini bez bilo kakvih preduvjeta nastaviti pregovore s Izraelom. I konačno, rezolucija bi trebala uključiti i članak da se pregovori vode na temelju granica iz 1967. godine, uključujući i zamjenu teritorija. Kao nagradu za sve pobrojene palestinske ustupke Europska unija bi izrazila spremnost da u dogledno vrijeme prizna Palestinu.

Jedan dio koalicije koja predstavlja vladu Benjamina Netanayhua potrudio se da javnost sazna kako sve izraelske obavještajne agencije, uključujući Mosad, upozoravaju da bi po nacionalne interese bilo najuputnije što hitnije obnoviti mirovne pregovore s Palestincima.

Njihovo je jedinstveno mišljenje da bi takav potez umanjio bijes i napetost koji u odnosu prema Izraelu vladaju u svijetu. U dokumentu koji je iz ureda ministra obrane Ehuda Baraka iscurio u javnost baš sada, uoči zasjedanja Generalne skupštine UN-a, stoji i da se promjene u 'arapskom svijetu mogu doživjeti i kao prijetnja Izraelu, ali i kao mogućnost za bolju diplomatsku poziciju zemlje'. Ministar obrane, prenosi Haaretz, smatra da je potrebno što hitnije pokrenuti mirovni proces jer jedino se tako može spriječiti izolacija Izraela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi