U UN-U O HAŠKOM SUDU

Jeremić za debatu spreman!

10.04.2013 u 11:18

Bionic
Reading

Predsjedavajući Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić izjavio je za srpske medije da je sve spremno za početak rasprave o međunarodnim kaznenim sudovima

Jeremić je sazvao debatu nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču čime je odmah bilo jasno da je cilj pokušati opravdati agresivnu politiku Srbije i njezinu ulogu u ratovima nakon raspada bivše Jugoslavije. Zbog toga su sudjelovanje na debati otkazali predsjednici sva tri međunarodna kaznena suda, a većina država će sudjelovati tek na razini veleposlanika pri UN-u. Koliko je rasprava i lista sudionika plod Jeremićeve manipulacije, a koliko istinska želja da se kritički progovori o radu međunarodnih kaznenih sudova, govori i činjenica da Majkama Srebrenice nije dopušteno sudjelovanje dok je to recimo omogućeno jednom Savi Štrbcu.

U prvom dijelu rasprave govorit će predstavnici država članica, a u popodnevnom dijelu uslijedit će dva ekspertna panela, od kojih će jedan za temu imati pravdu, a drugi pomirenje. Skup će u 10 sati ujutro po njujorškom vremenu (16 sati po srednjoeuropskom) otvoriti Jeremić, a potom bi se prisutnima trebao obratiti glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon. Potom počinje javna debata na kojoj će govoriti predstavnici država, a prvi među njima bit će srpski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, a potom predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Nikolić je ujedno i jedini predsjednik koji će sudjelovati na debati.

Hrvatsku će predstavljati veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović koji će govoriti peti. Vilović će samo konstatirati da je suradnja s Haškim sudom bila obaveza koju je Hrvatska preuzela i u potpunosti ispunila. U popodnevnom dijelu bit će održana dva panela. SAD će tek poslati priopćenje.