sastanak u vladi

Plenkovićem sa Stoltenbergom: Nezakonite migracije i novi migrantski val treba spriječiti

04.03.2020 u 16:59

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković sastao se s glavnim tajnikom NATO-a Jens Stoltenbergom u Vladi, a nakon sastanka su medijima rekli kako su posebno govorili o aktualnoj situaciji koja se tiče globalne migracijske krize

'Prodiskutirali smo tu okolnost. Postoji jasan i čvrst stav da treba sprječavati nezakonite migracije. Za Hrvatsku koja ima iskustva s velikim valom iz 2015. i 2016. bitno je da se spriječi ta situacija. U suradnji s drugim članicama, EU-om i NATO-om nastojati da se spriječi novi migracijski val', rekao je nakon sastanka novinarima premijer Andrej Plenković javlja N1.

Dodao je kako je druga tema bila posvećena situaciji u Afganistanu nakon sporazuma koji je potpisan prije nekoliko dana.

'Naša prisutnost u misiji u Iraku funkcionira dobro. Pripadnici Hrvatske vojske su na visokoj razini doprinosa', rekao je Plenković.

Stoltenberg je rekao kako je Hrvatska vrijedan partner NATO-a te da sudjeluje u operaciji Odlučna potpora.

  • +8
Andrej Plenković s Jensom Stoltenbergom Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Dio ste misija ui Afganistanu i na Kosovo i pozdravljam ulogu koju igrate sa svojim partnerima u regiji Zapadnog Balkana', ističe.

Pozdravio je hrvatske napore da se povećaju izdvajanja za obranu.

'Nato ostaje predan sigurnosti i stabilnosti Afganistana i nastavit ćemo financirati afganistanske obrambene snage. Slažemo se da je situacija vrlo izazovna i nestabilna. Operacija Asadova režima i Rusije pogoršale su situacije sirijskog napora i sve je više izbjeglice. Grčka je pod velikim utjecajem te situacije', objašnjava Stoltenberg.

'Aktivnosti NATO-a u Egejskom moru ostaju. Treba nam političko rješenje situacije u Siriji. Razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu', rekao je između ostaloga Stoltenberg.