'Gnusna ofenziva'

NATO-ov glavni tajnik osudio nasumične zračne udare sirijskog režima

28.02.2020 u 06:56

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "nasumične zračne udare sirijskog režima i njegova ruskog saveznika" u pokrajini Idlibu a Sjedinjene Države su pozvale Siriju i Rusiju da zaustave svoju "gnusnu ofenzivu" u kojoj je u četvrtak poginulo 29 turskih vojnika

Stoltenberg je u četvrtak navečer razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, čija je zemlja članica NATO-a, rekla je glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza.

"Stoltenberg je osudio nastavak nasumičnih zračnih udara sirijskog režima i njegova ruskog saveznika u pokrajini Idlibu i pozvao ih da zaustave svoju ofenzivu, da poštuju međunarodno pravo i podupru napore Ujedinjenih naroda za mirno rješenje", rekla je glasnogovornica Oana Lungescu.

"Pozvao je sve strane na deeskalaciju te opasne situacije i da poduzmu sve kako se ne bi dodatno pogoršala užasna humanitarna situacija na tom području", dodala je.

"Podupiremo Tursku, našeg partnera u NATO-u, i nastavljamo pozivati na trenutačni prekid te gnusne ofenzive Asadova režima, Rusije i snaga koje podupire Iran", navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

Najmanje je 29 turskih vojnika poginulo u četvrtak u pokrajini Idlibu, gdje je Ankara uzvratila zračnim napadima na ciljeve sirijskog režima.