LIBIJSKI SCENARIJ

Jemenski veleposlanici i general podupiru prosvjede

21.03.2011 u 16:18

Bionic
Reading

Jemenski general Ali Mohsen, blizak predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu u ponedjeljak je izrazio potporu prodemokratski orijentiranim prosvjednicima, istodobno upozorivši da bi u Jemenu mogao izbiti građanski rat, no nije podnio ostavku niti je od Saleha zatražio da podnese ostavku na svoju dužnost, prenosi Reuters. Jemenski veleposlanici u Saudijskoj Arabiji i u Kuvajtu izjavili su u ponedjeljak da se pridružuju prosvjedima protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha

'Izražavam svoju potporu revoluciji mladih i promjenama u Jemenu', rekao je veleposlanik u Saudijskoj Arabiji Mohamed Ali al-Aval u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse.

Jemenski veleposlanik u Kuvajtu Haled Radžeh Šeik rekao je pak u priopćenju da se zbog 'prolijevanja krvi prosvjednika' pridružuje 'pobuni mladeži' i podupire njihove zahtjeve.

Ostavke čelnika zaredale su se u Jemenu nakon pogibije 52 prosvjednika u petak u Sani, u pucnjavi koja se pripisuje pristašama predsjednika Saleha koji je na vlasti već 32 godine.

Jemenski general Ali Mohsen
, blizak predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu u ponedjeljak je izrazio potporu prodemokratski orijentiranim prosvjednicima, istodobno upozorivši kako bi u Jemenu mogao izbiti građanski rat, no nije podnio ostavku niti je od Saleha zatražio da podnese ostavku na svoju dužnost, prenosi Reuters.

'Izražavamo potporu mirnoj revoluciji mladih i njihovim zahtjevima te nastavljamo izvršavati svoje dužnosti - jamčiti sigurnost i stabilnost u glavnome gradu', rekao je Mohsen, zapovjednik sjeverozapadne vojne zone, prenijela je Al-Džazira.

Saleh je bio prisiljen proglasiti tridesetodnevno izvanredno stanje nakon što su u petak snajperisti u Sani ubili 52 protuvladina prosvjednika. Također je kazao kako se ne namjerava kandidirati na izborima 2013. te je predložio političke reforme koje bi uključile i novi ustav, u nastojanju da se prekinu višetjedni prosvjedi i nemiri.