na meti washingtona

Jemenski hutisti imaju najčudniju 'flotu' borbenih zrakoplova na svijetu

17.01.2024 u 10:48

Bionic
Reading

Šijitski pobunjenici koji kontroliraju velike dijelove Jemena i glavni grad Sanu imaju jednu od najčudnijih flota borbenih zrakoplova na svijetu - samo jedan stari borbeni avion F-5

Malo je vjerojatno da će im on biti od velike koristi protiv koalicije predvođene SAD-om, a koja je izvela zračne napade prošlog tjedna na ciljeve pod kontrolom skupine Huti. Američki dužnosnik ocijenio je prijetnju koju taj avion predstavlja, proglasivši ga 'neučinkovitim u borbi'. Tvrdnju je iznio Chrisu Gordonu, novinaru koji pokriva Pentagon za Air & Space Forces Magazine.

Hutisti, uz potporu Irana, izveli su niz napada na brodove u Crvenom moru, što je dovelo do odmazde SAD-a i njegovih saveznika u obliku zračnih napada. Čini se da SAD ne smatra da će njihovi zrakoplovi naići na veći otpor, piše Insider. Zračne snage skupine Huti sastoje se od samo jednog borbenog aviona F-5, a zaplijenili su ga od vladinih snaga tijekom građanskog rata.

Prema analitičaru situacije u Jemenu Joshui Koontzu, zastarjeli avion iznenada se pojavio na paradi hutista u Sani prošlog rujna. Nasuprot tome, SAD ima najmoćnije ratno zrakoplovstvo na svijetu. The Drive je izvijestio da je avion u posjedu skupine Huti vjerojatno bio jedan iz eskadrile koju je SAD poslao u Jemen kasnih 1970-ih kako bi se spriječilo sovjetsko sudjelovanje u borbama u toj zemlji.

  • +4
Tajvan svoju flotu aviona F-5 namjerava umiroviti ove godine Izvor: EPA / Autor: RITCHIE B. TONGO

F-5 su nadzvučni borbeni zrakoplovi koje je američka vojska pustila u promet 1960-ih i 1970-ih godina, a imali su razne nadogradnje. Budući da su izdržljivi i relativno jeftini, proslijeđeni su nekim američkim saveznicima 1970-ih. Danas su ih značajno nadmašili vrhunski američki mlažnjaci F-35, ocijenjeni kao najbolji borbeni zrakoplovi na svijetu.

Imaju najsnažnije motore na svijetu te niz senzora i radarskih ometača koji povećavaju svijest pilota o situaciji i prikrivaju njihov položaj. National Interest primijetio je da bi F-5 još uvijek mogao oboriti F-35 ako bi uspio postaviti zasjedu - iako je malo vjerojatno da bi mu se mogao dovoljno približiti.