KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Jelić župan u prvom krugu, u utrci za Karlovac Sinčića izgurao nezavisni Petračić

22.05.2017 u 00:37

Bionic
Reading

HDZ-ov kandidat za karlovačkog župana Damir Jelić nakon izvješća s 98,98 posto biračkih mjesta ima osvojenih 50,26 posto glasova i vjerojatnu pobjeda u prvom krugu, no u izjavi za novinare je rekao da se ne boji ni drugog kruga u kojem bi mu protukandiudat bio Ivan Vuković iz SDP-a.

Nakon sto posto prebrojanih glasova u Karlovcu kandidat za gradonačelnika Damir Mandić (HDZ-HSLS)  s osvojenih 42,39 posto glasova u drugi će krug s nezavisnim Davorom Petračićem koji je osvojio 20,53, te je istisnuo Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid) koji je osvojio 19,79 posto glasova, a tijekom večeri je dugo bio najizgledniji kandidat za drugi krug protiv Mandića.

"Ovi su izbori zaista pokazali da je u gradu Karlovcu HDZ najozbiljnija politička organizacija, te da je HDZ jedina politička opcija koja može osigurati razvoj grada', rekao je Mandić.

Prema prebrojanim glasovima s 96 posto biračkih mjesta koalicija HDZ-HSLS je osvojila 44,03 posto glasova, SDP 16.16, Živi zid 14,90, Most 5,54, dok izborni prag nisu prošli HNS, AUZ, HSS, HSU, DSS, HSP i HKS.

Komentirajući rezultate, Jelić je rekao da je prerano sada nešto prognozirati, ali da je HDZ "otvoren za suradnju sa svima koji se na idejnoj razini mogu naći u različitim projektima". Čim završi ova utakmica uslijedit će, dodao je Jelić, njegovo služenje Karlovačkoj županiji, njezinim gradovima i općinama, no da za njega kao predsjednika županijskoge HDZ-a izborna utakmica traje tako dugo dok se u drugom izbornom krugu bori itko od njihovih kandidata za načelnike i gradonačelnike. "Sljedeća će dva tjedna za našu ekipu biti najteža, a inače će valjati zadržati poniznost, jer u županiji je situacija u usponu, ali ni blizu željenoj situaciji, rekao je Jelić.

Od gradova Karlovačke županije aktualni gradonačelnik  Slunja Jure Katić (HDZ) izborio je pobjedu u prvom krugu sa 60,79 posto, te će u Gradskom vijeću imati natpolovični broj ruku svoje stranke.

Drugi će se krug održati u Ozlju između Gordane Lipšinić (HDZ) i Irena Šimunić (SDP/HNS/HSU), a u gradskom vijeću HDZ će imati 7 vijećnika, SDP s partnerima 6, dok će po jednog vijećnika imati nezavisne liste Damira Vergota i Igora Kalčića.

U drugi krug za gradonačelničko mjesto u Dugoj Resi će Tomislav Boljar (HSS/SDP) i Dijana Zadrović (HDZ), a u Ogulinu Sanja Marković (HDZ/HSLS/HSS/HSU) i Dalibor Domitrović (SDP/HNS).