SAVEZNICI ZAPADA SU IM GORI

Jedna od strahota zbog koje se sve više Afganistanaca priklanja Talibanima

04.10.2015 u 08:00

Bionic
Reading

U jeku ovotjednog talibanskog zauzimanja strateški važnog afganistanskog grada Kunduza, u američkim medijima objavljena je šokantna priča sada već bivšeg časnika američkih specijalaca Dana Quinna koji je za New York Times ispričao kako je u nekoliko navrata svjedočio tome da pripadnici regularne afganistanske vojske, uz prešutno odobravanje plemenskih starješina, ali i naredbe o ignoriranju iz stožera američke vojske, iskorištavaju djecu kao seksualno roblje

Ne mogavši više gledati svakodnevna maltretiranja lokalnih dječaka, satnik Quinn je reagirao i fizički nasrnuvši na 'afganistanskog saveznika' koji je imao vlastitog seksualnog roba, što je američkog časnika na kraju stajalo karijere.

Quinn nije jedini koji se suprotstavio nastranim običajima, a gotovo svi vojnici koji su reagirali na nečuvene postupke lokalnih snaga pod zaštitom Zapadne koalicije, podvrgnuti su disciplinskom postupku. Mnogi su i nečasno otpušteni iz američke vojske.

'Razlog što smo u Afganistanu jest taj što smo čuli kako su talibani oduzimali ljudska prava. No mi smo na vlast postavili ljude koji svojim sunarodnjacima čine stvari koje nadmašuju talibansku strahovladu. 'U Afganistanu postoji bolesna praksa otimanja, zlostavljanja, silovanja i premlaćivanja dječaka koju nazivaju 'dječačka igra', a koju prakticiraju lokalne ratne vođe', ispričao je za visokotiražni njujorški dnevni list bivši satnik koji je pretukao zapovjednika lokalne milicije.

Taj šef snaga bliskih afganistanskoj vladi je, naime, lancima vezao dječaka za krevet i gotovo svakodnevno ga silovao, kazao je Quinn, dodajući kako njegov slučaj otpuštanja iz vojske zbog normalne i ljudske reakcije nije jedini. Naime, zbog pomaganja Quinnu u fizičkom svladavanju nastranog afganistanskog zapovjednika, američki vojni sud uskoro bi trebao odlučivati i o nečasnom otpuštanju narednika Charlesa Martlanda. Isto čeka i bojnika Jasona Brezlera, ali i mnoge druge američke vojnike.

Optužbe američke javnosti zbog službene politike vojske da ignorira 'prastare običaje' komentirao je ovih dana glasnogovornik američkog zapovjedništva u Afganistanu, pukovnik Brian Tribus

'Općenito gledajući, sve optužbe na račun pripadnika afganistanske vojske ili policije koji su zatečeni u spolnom zlostavljanju djece, stvar su afganistanskog suda, osim ako se silovanje koristi kao ratno sredstvo', opravdao je američku politiku nemiješanja Tribus.

Takva politika nemiješanja, smatraju vojni analitičari, ima namjeru održavati dobre odnose s afganistanskom policijom i vojskom koju američka vojska trenira u borbi protiv talibana. Pored toga, ona zrcali nevoljkost Sjedinjenih Država da nameće kulturne vrijednosti u zemlji u kojoj je pedofilija gotovo normalna stvar, osobito među moćnim ljudima koji se okružuju dječacima kao znakom društvenog statusa.

Američki vojni analitičari od ranije su upoznati s problemima kulturnih različitosti s kojima se susreću vojnici Zapadne koalicije u Afganistanu, podsjećajući kako su na slične slučajeve ranije upozoravali i pripadnici britanske vojske.

Ipak, smatraju kako nemiješanje i poštivanje kulturoloških razlika u ovom slučaju pod svaku cijenu treba izbjegavati. Štoviše, na takve slučajeve treba reagirati odmah i uvijek, smatraju analitičari, zaključujući kako se običaji u kojima stradavaju djeca ne mogu prihvatiti ni pod kakvu cijenu, a ponajmanje one o duboko ukorijenjenim drevnim običajima u koje se 'gosti' ne smiju dirati.