RADIO ZA ŠEST PREDSJEDNIKA

Jedan od najviših američkih diplomata odlazi iz State Departmenta

01.02.2018 u 18:18

Bionic
Reading

Treći po položaju visoki dužnosnik u američkom State Departmentu, državni podtajnik za politička pitanja Thomas Shannon, objavio je u četvrtak da odlazi, godinu dana pošto je vodio prijenos vlasti kod dolaska administracije Donalda Trumpa

Njegova ostavka dodatno otežava situaciju u State Departmentu, gdje su ispražnjena mnoga visoka mjesta, potaknuvši oštre kritike u Washingtonu.

Taj šezdesetogodišnji karijerni diplomat, među najiskusnijima u Sjedinjenim Državama, lani je dva tjedna bio na čelu američke diplomacije u prijelaznom razdoblju, između odlaska bivšeg demokratskog državnog tajnika Johna Kerryja i potvrđivanja u Senatu sadašnjeg, Rexa Tillersona.

Thomas Shannon u pismu upućenom kolegama tvrdi da nakon 34 godine provedene u diplomaciji odlazi iz 'osobnih razloga' kako bi se posvetio obitelji i 'odredio novi smjer' u narednim godinama.

'Želim izraziti iskrenu zahvalnost državnom tajniku i predsjedniku što sam ovu zadnju godinu imao čast služiti na najvišoj razini u State Departmentu', dodao je, otklonivši, čini se, bilo kakav politički razlog svoje ostavke. Podsjeća da je 'radio za šest predsjednika i deset državnih tajnika'.

Donald Trump s prvim posjetiteljima u Bijeloj kući Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon dolaska republikanske administracije, mnogi diplomati su podnijeli ostavku, nerijetko zbog načina na koji Rex Tillerson, bivši izvršni direktor velike naftne tvrtke ExxonMobilea, vodi State Department.

U potonjem je nakon dolaska Donalda Trumpa ispražnjeno 13 mjesta državnog podtajnika i zamjenika državnog tajnika te desetci veleposlaničkih mjesta.

Thomas Shannon je ipak obećao da će ostati dok mu ne dođe zamjena.