NOVI MINISTAR BRANITELJA

Je li Tomo Medved 'dresirani medvjed' o kojemu je govorio Brkić?

15.03.2016 u 20:21

Bionic
Reading

Dosad slabo eksponiranom umirovljenom brigadnom generalu Tomi Medvedu (48), predsjedniku Udruge veterana Tigrova i članu HDZ-ovog stranačkog Odbora za branitelje, više od mjesec dana nakon neslavnog odlaska Mije Crnoje pripast će čast postati ministrom hrvatskih branitelja u Vladi Tihomira Oreškovića

Rođen u mjestu Šikljovača, općina Cetingrad, Medved sa sobom donosi zavidan ratni put i vojnu karijeru: od člana jedinice za posebne namjene MUP-a koncem 1990., preko zapovjednika voda u 2. bojni Prve gardijske brigade, zapovjednika satnije i jednog od ratnih zapovjednika Tigrova u Bljesku i Oluji, do savjetnika načelnika Glavnog stožera za kopnenu vojsku 2006. i načelnika Uprave za personalne poslove Glavnog stožera (2008.).

Ima završenu Zapovjedno-stožernu školu 'Blago Zadro' i Ratnu školu 'Ban Josip Jelačić', školovao se i u SAD-u, a dobitnik je najviših državnih odlikovanja poput Reda hrvatskog trolista i Reda kneza Domagoja s ogrlicom. Mediji ga navode kao jednog od junaka u videu 'Banijska ratna praskozorja' legendarnog HTV-ovog snimatelja Gordana Lederera.

Čin brigadnog generala stekao je ulaskom Hrvatske u NATO, a umirovljen je na vlastiti zahtjev 2011. O njegovom civilnom životu ne zna se gotovo ništa, osim da je diplomirao ekonomiju i financije te da aktivno govori engleski jezik. U posljednjih godinu i pol dana aktivno je sudjelovao u braniteljskom prosvjedu u Savskoj cesti u Zagrebu, a odigrao je i značajnu ulogu kada je prilikom prosvjeda na Markovu trgu jedan branitelj odgovoren od samoubojstva skokom s krova.

Predlaganjem Tome Medveda i njegovom izvjesnom potvrdom u Saboru Tihomir Orešković konačno je prekinuo sagu o imenu ministra branitelja, nakon što se zbog otezanja oko odluke ovog tjedna našao na otvorenom udaru Tomislava Karamarka. Time je i odustao od ideje da braniteljske udruge same predlože kandidate za ministra u njihovom resoru, pa je osam nominiranih ovim putem - Đuro Glogoški, Vlado Marić, Željko Sačić, Petar Bajan, Branko Borković, Stjepan Šterc, Damir Banić i Zlatko Tomašić - narodskim rječnikom, izvisilo.

Vidljivim odugovlačenjem oko imenovanja ministra branitelja Orešković i Most su de facto minirali kandidaturu HDZ-ovog glavnog tajnika Milijana Brkića koji se proteklog vikenda zahvalio na nominaciji unatoč potpori velikog broja braniteljskih udruga. Tek treba vidjeti kako će se to odraziti na unutarstranačke prilike u HDZ-u i hoće li ova odluka izazvati eskalaciju u odnosima Brkić - Karamarko, no zanimljivo je da je nesuđeni ministar u svojoj facebook-objavi po svemu sudeći aludirao upravo na Tomu Medveda.

'Izgleda slabiji od medvjeda i lava, ali ga nećete vidjeti zarobljena kako pleše ili dresirana kako skače kroz obruč', napisao je Brkić kada je sebe usporedio s vukom samotnjakom.

Reakcije braniteljskih udruga tek se očekuju; Medvedovim imenovanjem ispoštovan je zahtjev Generalskog zbora još iz veljače ove godine, kada su se izjasnili da 'ministar mora biti general pobjedničke vojske'. No ostvarilo se i nedavno proročanstvo Josipa Klemma po kojemu 'uz dužno poštovanje svim uvaženim kandidatima, politika braniteljima ipak neće dopustiti da odaberu ministra'.

Saborsku potvrdu Tomo Medved očekuje ovog petka, za kada je predviđeno i usvajanje proračuna za ovu godinu, pa on neće imati priliku utjecati na visinu sredstava raspoređenih njegovom resoru. U nastupnom govoru ipak je najavio objedinjavanje svih prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji u jedan zakon, što je jedan od bitnih zahtjeva prosvjednika iz Savske, kao i donošenje nacionalne strategije očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja.

Mediji mu nisu pronašli rupe u biografiji, nejasnoće oko prebivališta i državnih kredita ili prepisan diplomski rad, pa je barem zasad izostala haranga na koju se žalio šef HDZ-a Karamarko