AFERA CONING

Je li Radimir Čačić u sukobu interesa?

23.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Još formalno nije ni postao ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade, a već se mnogi pitaju je li u skladu s političkom etikom da Radimir Čačić bude na tako važnoj poziciji. Osim jedne teške i dvije lakše prometne nesreće u dvije godine, ne ide mu u prilog ni pitanje sumnjivog poslovanja tvrtke Coning u vlasništvu njegove supruge. Istražili smo što o posljednjem misle članovi Povjerenstva za sukob interesa

Parlamentarno tijelo Povjerenstvo za sukob interesa još je u starom sazivu. Dok se ne imenuje novo, stari članovi su tehnički i dalje odgovorni za svaki potencijalni sukob interesa hrvatskih dužnosnika, ali nemaju ovlasti pokretati nove postupke - pojasnio je za tportal predsjednik Povjerenstva Mate Kačan.

Upitan koji je njegov osobni stav po pitanju afere Coning, Kačan se nije htio izjasniti: 'Ne smijem prelaziti svoje zakonske ovlasti. Moje privatno mišljenje je privatno, ali da bi se zauzelo stajalište, potrebna je detaljna istraga. U svakom slučaju, postupanje političara koje je na granici sukoba interesa uvijek se treba ispitati. Zato to povjerenstvo i postoji.'

Podsjetimo, tvrtku Coning Čačić je osnovao u vrijeme Jugoslavije kao jednu od prvih privatnih tvrtki u bivšoj državi. Tri dana prije parlamentarnih izbora Coning je, već kao dioničko društvo, dobio kredit od Croatia osiguranja u iznosu od četiri milijuna kuna, bez obzira na dug od 700 tisuća kuna koji su imali upravo prema Crosigu. Najveći dioničar Coninga je, kao što je već poznato, Čačićeva supruga.

Kad je nakon izbora upitan da prokomentira potencijalni sukob interesa, Čačić je bio vrlo ljut na novinare. Oni bi se, prema Čačićevim riječima, trebali valjda sramiti postaviti takvo pitanje jer je HNS treća najjača stranka u Hrvatskoj, a Čačić je šef te stranke i 'prvi potpredsjednik Vlade za gospodarstvo'. Ipak, iznio je argumente poput onih da to nije njegova tvrtka i da je, uostalom, kredit osiguran hipotekom 25 puta većom od bankovne garancije. Croatia osiguranje naknadno je objavilo da je taj kredit ipak visokorizični i da će ga se pomno pratiti.

Osim što u ovom trenutku ne postoji parlamentarno tijelo koje bi ispitalo Čačićev eventualni sukob interesa (jer staro Povjerenstvo djeluje samo tehnički), HDZ-ov član Povjerenstva HDZ-ov Krunoslav Markovinović kaže da se Čačić izvukao time što je Coning kredit dobio tri dana prije izbora. 'Tada on nije bio nikakav dužnosnik', ističe Markovinović.

'Inače, Čačić je rekao da je 2000. godine prenio tvrtku Coning na odvjetnike, a ne govori da ju je krajem te godine vratio na svoje ime radi isplata dividendi. On je konstantno time muljao. Ima više tvrtki Coning i u nijednoj se više ne spominje Čačićevo ime, osim u Coning Alfa koja ionako vuče sve konce. Izbjegavao je potpisivanje ugovora i sve su za njega drugi radili', tvrdi Markovinović koji smatra da se Čačića mora preispitati.

Čačićev koalicijski partner, SDP-ov Josip Leko, kaže da trenutni saziv Povjerenstva ipak ima 'sve zakonske ovlasti da pokrene bilo koje pitanje', pa i pitanje Čačićevog sukoba interesa. Upitan misli li on osobno da bi se to pitanje zaista trebalo pokrenuti na Povjerenstvu kaže: 'Ne možemo o tome tako razgovarati, treba Povjerenstvo vidjeti o čemu se radi i vidjeti treba li o tome uopće raspravljati.'

Član Povjerenstva Zorislav Antun Petrović smatra da prema informacijama dostupnim javnosti, nema dokaza da bi Čačić bio u sukobu interesa: 'Prema dostupnim informacijama evidentno je da zastupnik Čačić nije mogao utjecati na donošenje odluke o davanju kredita. S druge strane, on je prije više godina prenio udjele i upravljačka prava tvrtke Coning na odvjetničko društvo. Dakle, čini se da nema razloga za sumnju u sukob interesa', rekao je Petrović.

Nitko još međutim nije odgovorio je li Radimir Čačić znao za činjenicu da državna tvrtka, o čijoj će sudbini uskoro on, kao potpredsjednik Vlade, odlučivati, odobrava u neobičnim okolnostima kredit tvrtki njegove supruge? Je li bio u prilici reći: ne, to bi moglo biti sumnjivo ili pogrešno interpretirano?

Je li nevjerojatnije da se Čačić strogo pridržava zakona ili da državna tvrtka, u kojoj se nakon smjene vlasti tresu fotelje, pogoduje tvrtki u vlasništvu supruge budućeg ministra gospodarstva? S obzirom da se slučaj još razmatra u Croatia osiguranju, tko zna: možda će ovo još uvijek biti i tema za novi saziv Povjerenstva.