stručno mišljenje

Je li potres na Krku povezan s katastrofalnim potresom u Turskoj ili onim u Rumunjskoj? Evo što kaže Krešimir Kuk

16.02.2023 u 14:01

Bionic
Reading

Je li današnji potres kod Drage Bašćanske na Krku povezan s potresom u Turskoj ili s onima koji su proteklih dana pogodili Rumunjsku i Albaniju? Na to pitanje, koje postavljaju mnogi uznemireni građani, odgovorio je seizmolog Krešimir Kuk

'Ne postoji direktna povezanost, ali u svakom slučaju, s obzirom na to da je seizmičnost na širem području pojačana nakon potresa u Turskoj - a pritom mislim na šire područje od Hrvatske pa sve prema jugoistoku, dakle na potrese u Albaniji i Rumunjskoj proteklih dana - u tom smislu na široj geografskoj razini ove potrese ne možemo u potpunosti odvojiti. Dakle radi se o pojačanoj seizmičkoj aktivnosti na širem području', kazao je seizmolog Kuk za tportal.

Komentirajući današnji potres u Hrvatskoj, Kuk kaže da su njegovi efekti manji tamo gdje je tlo čvršće i stjenovito. Kaže da je ovdje u pitanju sustav rasjeda od Ilirske Bistrice u Sloveniji, preko Klane, prema Senju na jugu. To je seizmički aktivno područje, na kojem su se i ranije događali potresi te je šire riječko područje - uz jug Hrvatske i šire zagrebačko područje s Banovinom - seizmički najugroženije.

  • +21
Potres na Krku Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Podsjeća na tzv. vinodolski potres 1916. kod Novog Vinodolskog, magnitude 5,8, a na širem riječkom području može se očekivati maksimalno do 6,5.

Vinodolski potres prouzročio je najveću štetu u Grižanama, gdje je oštećeno više od stotinu kuća, pukle su vodovodne cijevi, kao i cesta u Blaškoviću, piše PMF, dodajući da je manje štete bilo i na području Bribira.

'U te dvije općine bilo je oštećeno oko 1000 stambenih i gospodarskih objekata. Napravio je štete i u Triblju, Senju, Baškoj, Brinju, Fužinama, Liču, Vratima, Drežnici. Potres su osjetili i u Istri, Primorju, Karlovcu, Zagrebu i Sloveniji. Unatoč Prvom svjetskom ratu, što je značilo tešku gospodarsku situaciju i nedostatak ljudstva, obnova je dovršena u nešto više od godinu dana.'