sastavljanje vlade

Je li ovo lukavi plan Zorana Milanovića? Otkriveno i tko je ključni čovjek

12.04.2024 u 09:47

Bionic
Reading

Plan predsjednika Zorana Milanovića i SDP-a, s kojim ide u izbore kao kandidat za premijera, jest da ako nakon izbora 17. travnja vidi da SDP ima dovoljno mandata za pokušaj formiranja vlade, tada podnese ostavku i krene u pregovore o formiranju vlade, piše Novi list

Ako bi Milanović nakon izbora podnio ostavku, privremeni predsjednik države postao bi predsjednik Sabora, a to bi prema planu SDP-a, uspiju li osigurati većinu, trebao biti Siniša Hajdaš Dončić, piše Novi list.

Tada Milanović ima dvije mogućnosti – ili formirati vladu u kojoj bi bili SDP, njihovi partneri iz Centra i drugih stranaka koalicije Rijeke pravde, ali i DP, Most i drugi.

Ili pak, što je mnogo realnije s obzirom da DP i Možemo! sigurno ne mogu biti u istoj vladi, da pokuša sastaviti manjinsku 'vladu nacionalnog spasa' u kojoj bi bili njemu bliski nestranački ljudi, s čijim imenima je već izašao. U tom slučaju, DP, i Most, i Možemo! i drugi ne bi bili u vladi, ali bi ga podržali iz Sabora. Naravno, uvjet za to je da SDP dobije relativnu većinu.

No i dalje ostaje otvorena dilema koji će to točno biti trenutak nakon proglašenja izbornih rezultata u kojem Milanović daje ostavku. Pregovore s potencijalnim partnerima ne može početi voditi dok god je na funkciji predsjednika RH jer bi to bilo neustavno, ali i postoji mogućnost da bi Ustavni sud tada mogao poništiti izbore.

  • +3
Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehekek

Stoga je plan da pregovore vodi Siniša Hajdaš Dončić, a kad dogovori budu finalizirani, da tek tada Milanović zaista podnese ostavku i postane mandatar za sastav vlade. Dakle, u onom trenutku kad bude siguran da ima 76 potpisa.

Pitanje je ima li Hajdaš Dončić isti autoritet kao Milanović i može li uspješno odraditi pregovore. To je razlog zašto predsjednik RH stalno spominje maksimalni ustavni rok od 60 dana.

>>> Interaktivnu kartu izbornih jedinica pogledajte u nastavku. Klikom na svaku jedinicu otvara s prozor s čelnicima lista najvećih stranaka.

embed kod intereaktivne karte: