'NE REŽITE GRANU NA KOJOJ SJEDITE'

Je li ministar Ivić prijetio udovicama?

Bionic
Reading

'Ne režite granu na kojoj sjedite', poruka je koju je prema svjedočenju predsjednice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba ministar branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić uputio dan prije nego što je ta udruga u Vukovaru predstavila inicijativu za zaštitu dostojanstva i prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Ministar Ivić je negirao da je takvu rečenicu uopće izgovorio

Ova indirektna prijetnja ministra Ivića podsjeća na onu koju je uputio i posljednjem zapovjedniku obrane Vukovara, Branku Borkoviću Mladom Jastrebu, prije dvadesetak dana nakon prosvjednog skupa u gradu heroju. Tada je Borković oštro prozvao premijerku i ministre zbog kriminalizacije Domovinskog rata te uhićenja Tihomira Purde.

Sve veći broj branitelja koji ne pjevaju kako dirigentica maše štapićem očito je primorao resornog ministra da pošto-poto pokuša ušutkati 'odmetnute' branitelje. Stela Korenjak, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba, rekla nam je kako joj Ivić nije prijetio, ali: 'Rekao je da ne bi bilo zgodno da idemo u Vukovar te da ne režemo granu na kojoj sjedimo.'

'Ja sam mu rekla da ne možemo otkazati put u Vukovar i da to nije politički skup', rekla je za tportal Korenjak, ističući dosadašnju dobru suradnju s Ivićevim ministarstvom. Također je istaknula da su udovice spremne surađivati s bilo kojom vlasti te da je zadovoljna prethodnom ministrovom najavom da im mirovine u 2011. neće biti rezane. Naglasila je da njezina udruga nije sudjelovala u prosvjedu te kako je 'normalno da im nije drago da udovice prosvjeduju na cesti'.

Iako Korenjak Ivićev naputak ne vidi kao prijetnju, Branko Borković potvrdio nam je da ga je zvalo nekoliko žena kojima je Ivić telefonski prijetio da ne sudjeluju u prosvjednim skupovima te da će im u protivnom rezati prava. 'U srijedu ću na saborskom Odboru za ratne veterane tražiti odgovornost ministra Tomislava Ivića za ovakvo ponašanje', rekao je Mladi Jastreb za tportal.

'Nikada u životu nisam nikom prijetio, posebno ne ženama, još k tome udovicama Domovinskog rata', kazao je za tportal ministar Ivić. Izrazio je čuđenje što ga se proziva za prijetnje, kad to nije njegov stil ponašanja, o čemu, napomenuo je, mogu posvjedočiti ljudi koji ga poznaju. 'Takvo ponašanje je neozbiljno, jer bi tako svatko, bez svjedoka i dokaza, mogao bilo koga optužiti za bilo što', rekao je Ivić.

A da su premijerki branitelji itekako bitni, pokazuje i njezin današnji komentar u kojem je nezadovoljnim braniteljima spočitnula što su joj na prosvjednom skupu u nedjelju poručili da im je prije bila majka, a sada je maćeha.

'Ta maćeha je za tu trojicu koji su govorili u Grubišnom Polju osigurala putem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz 2005. respektabilne mirovine', rekla je u ponedjeljak Kosor, zaboravivši da su ti branitelji svoju mirovinu zaslužili obranom domovine.

Borković je pak premijerki Kosor uzvratio: 'Da nije bilo tih branitelja, ona ne bi ni bila na vlasti.'