TUMAČI NAŠA ZOOLOGINJA

Je li gorila u zoološkom morao biti ubijen?

01.06.2016 u 12:32

Bionic
Reading

Dramatičan slučaj u kojem je u zoološkom vrtu u američkom Cincinnatiju prošli vikend ubijen gorila Harambe posljednjih je dana izazvao brojne burne i nerijetko suprotstavljene reakcije.

Dok su neke udruge za zaštitu životinja i mnogi pojedinci osudili odstrjel te upozorili na odgovornost roditelja i vrta, drugi su istaknuli da se takve stvari događaju unatoč oprezu izrazivši uvjerenje da u zadanim okolnostima nije bilo drugog rješenja.

Sedamnaestogodišnjeg mužjaka ugrožene vrste primata, srebrnoleđeg nizinskog gorile, ustrijelili su pripadnici osiguranja zoološkog vrta jer su procijenili da je život četverogodišnjeg dječaka koji se probio kroz osiguranje i upao u stanište velikih majmuna bio ozbiljno ugrožen. Kriza je trajala desetak minuta prije nego što je gorila ubijen jednim hicem iz puške.

Direktor Zoološkog vrta Thane Maynard u ponedjeljak je na konferenciji za novinare rekao da su im iz cijelog svijeta stigli izrazi podrške od oko tisuću stručnjaka i simpatizera, među kojima i od slavne britanske primatologinje Jane Goodall.

Objasnio je da su članovi osiguranja bili prisiljeni na žalosnu odluku jer je Harambe bio očito uznemiren na što, među ostalim, ukazuje činjenica da je dječaka vukao za nogu po podu nastambe.

'Vukao je dijete unaokolo tako da je njegova glava udarala po betonu', rekao je direktor u reakciji na neke primjedbe kako je gorila možda samo htio zaštititi dječaka.

'To nije bilo nježno. Dijete je bilo u opsanosti. Gledano unazad ponovili bismo istu stvar', dodao je istaknuvši da je gorila od 200 kilograma toliko snažan da jednom rukom može zdrobiti kokosov orah.

Maynard je pojasnio da se dječak popeo preko čelične ograde visoke oko jedan metar koja okružuje teritorij gorila već 38 godina. Nakon toga se probio kroz žbunje da bi konačno pao s visine od 4,6 metara u plitki bazen. Pozornost Harambea privukli su povici prestravljenih posjetitelja. Došao je do dječaka, uhvatio ga za nogu i brzo odvukao van vidokruga promatrača gdje se s njime popeo na ljestve.

Nakon što je gorila ubijen, a dječak spašen, aktivisti za zaštitu životinja održali su nedaleko od nastambe memorijalno okupljanje za Harambea položivši cvijeće i poruke sućuti.

Mediji pišu da je obitelj zahvalna što im je sin ostao na životu te da su svjesni kritika upućenih na njihov račun. Prema Guardianu njegova majka Michelle Gregg na Facebooku je napisala da je 'Bog štitio njihovog sina do trenutka kada su čuvari uspjeli doći do njega'.

'Moj sin se izvukao samo s potresom mozga i nekoliko ogrebotina... nije slomio kosti niti je imao unutrašnjih ozljeda... Mi kao društvo lako osuđujemo brigu drugih roditelja za njihovu djecu, no svi koji me poznaju znaju da ja jako pazim svoju djecu. Nesreće se jednostavno događaju', objavila je majka u poruci koja je kasnije izbrisana.

Proslavljeni slučaj 'Jumbo'

Dio kritičara postupaka čuvara vrta u svojim se primjedbama poziva na jedan raniji slučaj u kojem je u sličnoj situaciji gorila poznat kao Jumbo u britanskom Jerseyu 1986. zaštitio dijete koje je palo u njihovu nastambu. Taj slučaj, zabilježen kamerom, značajno je promijenio percepciju o gorilama kao opasnim 'King Kongovima' i, uz film 'Gorile u magli', priskrbio im epitet 'nježnih divova'.

Neki kritičari također su postavili pitanje zašto nije bilo upotrijebljeno sredstvo za uspavljivanje. No stručnjaci ističu da se ni takve situacije niti ponašanje gorila ne mogu generalizirati.

Zamjenica ravnatelja Zoološkog vrta u Zagrebu biologinja mr.sc. Davorka Maljković kaže da vjeruje da su djelatnici zoološkog vrta poduzeli najbolje što su u tom trenutku mogli.

'Zoološki vrt u Cincinnatiju je jaka kuća koja sasvim sigurno ima svu potrebnu opremu. Oni se nisu odlučili za vatreno oružje zato što nisu imali puške za uspavljivanje. Ovdje je u pitanju bilo donošenje prave odluke, a ne opremljenost vrta', rekla je za tportal.

'Ja se sjećam tog slučaja u kojem je dijete palo u nastambu u zoološkom vrtu u Jerseyu. Dječak je izgubio svijest tako da je bio miran. Stoga je reakcija gorile bila smirena. Ženke su bile radoznale i htjele su navlačiti dječaka, no Jumbo je sjeo kraj njega i nije dozvolio da mu priđu. Gorile su vegetarijanci za razliku od čimpanzi koje znaju loviti pa se organiziraju u bučne, agresivne skupine. Moguće je da je to razlog zašto su gorile mirnije kao što je i komunikacija s njima. Ja sam 1995. bila u Jerseyu i gledala Jumba. On je stvarno nevjerojatno miran. Jedan mladunac ga je tada izazivao i skakao po njemu, no on je sve mirno podnosio. Ipak, gorile su individue, baš kao i ljudi. Ne ponašaju se svi jednako. Osoblje u Cincinnatiju sigurno zna kako se inače ponašao njihov Harambe, koliko je bio nervozan. Sigurna sam da nisu olako odlučili što će poduzeti. Takve su situacije vrlo nezahvalne. Sredstvo za uspavljivanje ne bi djelovalo brzo; trebalo bi nekoliko minuta prije nego što bi veliki gorila počeo lelujati. Osim toga on se nakon pokušaja uspavljivanja mogao popeti negdje i potom ispustiti dječaka ili čak pasti na njega. Ne bih se voljela naći u situaciji u kojoj su se našli djelatnici vrta u Cincinnatiju', poručila je Maljković dodavši da Zagrebački zoološki vrt ima svu potrebnu opremu, uključujući i sredstva za uspavljivanje.