DAN DARIVANJA ORGANA

'Je l' znate što znači kad vam netko život pokloni?'

14.10.2010 u 13:56

Bionic
Reading

'Je l' znate što znači kad vam netko život pokloni?', upitao je okupljene na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva povodom Europskog dana darivanja organa Braco Nosić, kojem je transplantacija srca spasila život upravo na 50. rođendan

'Netko vam može pokloniti i dijamantni prsten, ali dobiti život na dar je nešto posebno', poručio je Nosić.

Ministar zdravstva Darko Milinović se pohvalio da je hrvatska transplantacijska medicina ove godine doživjela svoj vrhunac zbog rekordnog povećanja broja realiziranih darivatelja organa od 52 posto, čime je preuzela vodeće mjesto među zemljama članicama Eurotransplanta.

Ove godine Hrvatska je imala rekordnih 95 darivatelja organa, a broj transplantacija porastao je za 39 posto u usporedbi s prošlom godinom. Transplantirano je 376 organa, među kojima su njih 264 primili hrvatski primatelji, dok je ostalih 112 organa otišlo u međunarodnu razmjenu preko Eurotransplanta. Među transplantiranim organima zabilježen je rekordan broj transplantacija srca (26) i jetre (76), a liste čekanja smanjene su za skoro 13 posto.

Europski dan darivanja organa bit će obilježen u subotu stručnim simpozijem te velikim okupljanjem na zagrebačkom Bundeku.