VARAŽDINSKI LABURISTI TVRDE

Javno-privatno partnerstvo zapravo je legalizirana pljačka

18.09.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Nakon što je država opljačkana kroz privatizaciju, slijedi druga velika pljačka – javno-privatno partnerstvo. To je samo novi oblike privatizacije koja se u nas uglavnom svela na pljačku, i to legalnu jer je bila po zakonu koji postoji i za JPP, ustvrdio je to Siniša Miličić, predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Varaždinske županije, osvrćući se na najave novih projekata po modelu javno-privatnog partnerstva, a posebice već realizirane u Varaždinskoj županiji

'Neki političari, a prije svih prvi potpredsjednik Vlade, tvrde da se radi o lakom, brzom i bezbolnom načinu rješavanja problema građana, odnosno da JPP omogućava učinkovit način provedbe infrastrukturnih projekata i pružanja javnih usluga te promiče inovativan pristup u primjeni mjera gospodarskog oporavka. I uistinu, kada pogledate sve te dograđene škole i izgrađene dvorane u Varaždinskoj županiji, kao i uređenu županijsku palaču, na prvi pogled sve dobro izgleda', kaže Miličić.

Međutim, kada se bolje pogledaju objekti, dodaje Miličić, vide se popucali zidovi i kabeli kako vise, kao što je slučaj u županijskoj palači u Varaždinu.

'Još zastrašujući su troškovi JPP-a koji su tri do četiri puta veći u odnosu na konvencionalnu gradnju. Grad Varaždin, primjerice, svakog mjeseca daje gotovo tri milijuna kuna za najam sportske dvorane. Tako će biti pune 24 godine, dakle ukupno više od 820 milijuna kuna, dok sami troškovi izgradnje iznosili 177 milijuna kuna', upozorava Miličić.

Čelnik varaždinskih laburista tvrdi da je zbog minusa od 30 milijuna kuna danas pred bankrotom Varaždinska županija, gdje je HNS uz pomoć HSLS-a prije osam godina dogradio 30-ak škola.

'Troškovi mjesečnog najma zgrade Varaždinske županije iznose 104 tisuće kuna, a na rok od 20 godina to je oko 25 milijuna kuna, dok je vrijednost investicije devet milijuna.
Možda je točna tvrdnja prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da je u javno-privatnom partnerstvu dobit obostrana, kako javnog, tako i privatnog partnera. No konačnu cijenu i sve negativne posljedice uvijek snose građani. Stoga Hrvatski laburisti smatraju da su brzina gradnje i ljepota izgrađenih objekata samo kulise i paravan iza kojih se javni novac pretače u džepove privatnih poduzetnika i njihovih političkih zaštitnika. Jednostavno rečeno to je pljačka, bez obzira na zakone. Uostalom, i privatizacija je bila legalna pljačka koja je gotovo uništila hrvatsko gospodarstvo', ističe Miličić te dodaje da se u Hrvatskoj profit najčešće ostvaruje kršenjem radničkih prava jer su moral i etika uglavnom nepoznanica.