SANADER U FRANCUSKOJ

'Jasno razdvojiti pregovore od pitanja granice'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 19.02.2009 16:25
  • Objavljeno 19.02.2009 u 16:25
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatski premijer Ivo Sanader zauzeo se u četvrtak u Parizu pred članovima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove francuskog parlamenta da se jasno razdvoje proces pristupnih pregovora s EU-om i otvoreno pitanje granica

'Potrebno je jasno razdvojiti proces pristupnih pregovora od procesa rješavanja graničnog pitanja', rekao je Sanader pred članovima dvaju odbora, govoreći o slovenskoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora zbog graničnog prijepora.

'Pritom su naši prijatelji Slovenci zanemarili činjenicu da je i Slovenija ušla u EU s istim otvorenim pitanjem. Mi tada nismo to pitanje postavili na europskoj razini, nego smo pozdravili ulazak naših susjeda u EU. Danas se isti standard treba primijeniti i na Hrvatsku', rekao je Sanader.

Sanader je u raspravi istaknuo da je to pitanje 2004. kada je Slovenija postala članicom EU-a bilo još važnije jer je bila riječ o vanjskoj granici Unije, a ulaskom Hrvatske, njezina granica sa Slovenijom postaje unutarnja granica s EU-om, u kojoj te granice nemaju tolike važnosti.

Istaknuo je da Slovenija sada granični spor nastoji riješiti kroz hrvatske pristupne pregovore, iako je s bivšim slovenskim premijerom Janezom Janšom dogovoreno da se to pitanje preda Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

'Mi takvu lažnu dilemu ne prihvaćamo. Hrvatska će ući u Europsku uniju, kao što je i Slovenija ušla u EU, pod istim uvjetima', rekao je Sanader.

Premijer je ponovio da Hrvatska i kada postane članica EU-a nikada neće blokirati svoje susjede zbog bilateralnih problema.

Predsjednik Odbora za europske poslove Pierre Leqouiller sugerirao je premijeru Sanaderu da bi bilo dobro da se već sada počnu razgovori sa susjedima kako se u budućnosti ne bi ponavljali današnji problemi sa Slovenijom.

Sanader je rekao da je glavni haški tužitelj na sastanku s veleposlanicima EU-a u srijedu u Bruxellesu ocijenio 'hrvatsku suradnju jako dobrom'.
Osim pristupanja EU-u i blokadi Slovenije, zastupnike je zanimalo stajalište Hrvatske o financijskoj i gospodarskoj krizi, o odnosima sa susjedima, reformama u području pravosuđa i brodogradnje, te javnoj potpori članstvu u EU.

U kontekstu rasprave o energetskoj sigurnosti, Sanader je najavio da će međunarodni konzorcij uskoro na Krku početi izgradnju terminala ukapljenog plina.
'Gotovo sve pripreme za izgradnju LNG terminala na Krku su obavljene', rekao je Sanader.

'S velikim sam zanimanjem saslušao da premijer Fillon daje punu potporu Hrvatskoj, da ona mora biti 28. članica EU-a. Fillon mi je najavio da će mi to u ponedjeljak reći i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy', izjavio je Sanader nakon razgovora s francuskim premijerom.

Premijer Sanader se u četvrtak popodne trebao sastati i s francuskim predsjednikom Sarkozyem, ali je taj susret zbog zauzetosti francuskog šefa države odgođen za ponedjeljak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi