TERORIST IZ SARAJEVA

Jašarević trajno udaljen sa suđenja

03.07.2012 u 20:37

Bionic
Reading

Srbijanski državljanin Mevlid Jašarević, kojemu se pred sudom Bosne i Hrecegovine sudi zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjenog u listopadu 2011. godine, udaljen je iz sudnice do okončanja dokaznog postupka. Ista mjera izrečena je i Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, optuženima za pomaganje u napadu

Sud je Jašarevića, Fojnicu i Ahmetspahića trajno udaljio iz sudnice zbog nepoštovanja suda odnosno odbijanja da ustanu pri ulasku sudaca u sudnicu.

Mevlid Jašarević zapravo nije ni ušao u sudnicu, gdje je bio zakazan početak dokaznog postupka, poručivši preko svojeg odvjetnika Senada Dupovca kako ni Vojislav Šešelj ne ustaje na suđenju pred Haškim tribunalom pa mu se stoga ne rade problemi. Fojnica i Ahmetspahić su na sučev upit zbog čega odbijaju ustati kazali kako to čine zbog vjerskih uvjerenja.

Ustati bih mogao samo pred poslanikom Muhamedom, kazao je Fojnica, dok je Ahmetspahić ustvrdio kako se muslimane pred sudom BiH diskriminira jer im se ne dopušta da se pridržavaju svojih vjerskih pravila. Sudac im je odgovorio kako sud BiH nije mjesto gdje će se prakticirati vjerska načela te ih je potom izbacio iz sudnice.

Na početku dokaznog postupka Državno odvjetništvo prikazalo je oproštajnu poruku koju je Jašarević snimio 28. listopada ujutro, uoči odlaska u Sarajevo, gdje će toga dana pucati na zgradu veleposlanstva SAD-a. U sedmominutnoj poruci Jašarević je kazao kako se za napad odlučio sam i da ga u tome gotovo nitko nije podržao.

Ameriku i Njemačku, kakao je pojasnio, smatra odogovornima za rat protiv muslimana, a posebice je osudio sudjelovanje vojnika tih zemalja u operacijama u Afganistanu. Dodao je međutim kako u ratu protv muslimana sudjeluju i Hrvati i Srbi. Amerikanci pripremaju s Hrvatima i Srbima novi pokolj nad muslimanima, ustvrdio je Jašarević pozivajući muslimane od Bosne do Makedonije da budu oprezni i okrenu se vjeri i Alahu.

Objavljujemo Njemačkoj novi rat, rekao je Jašarević dodajući kako će se taj rat voditi u kućama onih koji napadaju muslimane. Slijedit će trovanje vaše hrane, vaše vode, zaprijetio je Jašarević dodajući kako Nijemcima ostavlja rok od mjesec dana žele li izbjeći prijetnje.

Državno je odvjetništvo u utorak izvelo i svoga prvog svjedoka. Pripadnik Odjela za borbu protv terorizma pri Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Edin Kajmaković svjedočio je o okolnostima pod kojima je proveden očevid nakon Jašarevićeva napada. Među ostalim potvrdio je kako su kod Jašarevića pronađene dvije automatske puške, streljivo te pet ručnih bombi.