SUĐENJE SANADERU

'Jarnjak je bio ljut kad je shvatio da nema 2 milijuna eura'

15.01.2013 u 16:16

Bionic
Reading

Poduzetnik Slaven Tintor posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci da je pred izbore 2007. u nekoliko navrata donirao HDZ-u ukupno 2 milijuna kuna u gotovini.

Suprotno iskazu u istrazi, u kojoj je rekao da je novac predao optuženom Ratku Mačeku, svjedok je danas ustvrdio da je novac predao u središnjici stranke gdje su uz Ratka Mačeka bili bivši ravnatelj Carinske uprave Mladen Barišić i glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak

Ispričao je da je novac u običnoj vrećici ostavio na stolu da pritom ništa nije potpisao i da ne zna tko ga je uzeo. Svjedok se prisjetio da ga je Jarnjak 2008. pozvao na sastanak na temu njegovih donacija na kojem su bili Maček i Barišić, a na kojem ga je Jarnjak pitao o 2 milijuna eura. Dodao je da on o tom iznosu ništa nije znao i da je to rekao Jarnjaku.

'Atmosfera je bila mučna, Jarnjak je bio ljut i nervozan, rekao mi je čak da bi se trebao iščlaniti iz stranke. Jako me bio uzrujao', rekao je Tintor.

Dodao je da ga je Jarnjak tad uzrujao i da je vjerojatno zaboravio da ga je ranije pohvalio zbog donacije stranci. Svjedok je potvrdio da je bio uzrujan jer je shvatio da 2 milijuna kuna nisu ušla u stranku ili da je ušao samo manji dio.

Ispričao je da je kasnije doznao da je priča o 2 milijuna eura vezana uz Vinku Cetinski, Danka Končara i njegovog bivšeg poslovnog partnera Dragu Radolovića. Prisjetio se da ga je Radolović, s kojim je bio suvlasnik 3 tvrtke, zamolio da Končaru kaže da mu je (Radolović) dao veći iznos novca.

Kazao je također da je o donacijama razgovarao s Ratkom Mačekom do kojeg je došao preko svoje sestre i bivše Sanaderove tajnice u vladi Helge Draženović

Bivši direktor Croatia Airlinesa Ivica Mišetić posvjedočio je da je na traženje Sanadera ispitivao najpovoljnije opcije za rezervacije karata koje je podizao na šalteru i odnosio ih bivšem premijeru.

Vrijednost karata kojima su uglavnom putovali Sanader i članovi njegove obitelji Mišetić je procijenio na milijun do milijun i pol kuna.

'Radilo se o prekooceanskim rutama u poslovnoj klasi, a u nekoliko slučajeva i o rutama do Splita', kazao je Mišetić dodavši da je karte nabavljao otkad je premijer stupio na dužnost do rujna 2010., a radilo se o oko 25 karata.

Bivšeg premijera Ivu Sanadera, njegovu bivšu stranku i ostale optužene tereti se za izvlačenje milijunskih iznosa iz državnih ustanova i tvrtki u 'crni fond HDZ-a'.