izbori sljedeće godine

Janšina stranka sa stabilnim rejtingom, njegova vlada s niskom potporom

10.08.2021 u 12:24

Bionic
Reading

Redovni parlamentarni izbori u Sloveniji predviđeni su za prvu polovicu iduće godine, no ako bi se održali sada relativno najviše glasova dobila bi stranka aktualnog premijera Janeza Janše i to unatoč nepopularnosti vlade, pokazuje najnovija mjesečna anketa koju je u utorak objavilo ljubljansko "Delo".

Za Janšinu Slovensku demokratsku stranku (SDS) na izborima bi glasovalo 17,1 posto glasača, a za oporbene Socijalne demokrate (SD) koje vodi europarlamentarka Tanja Fajon kao možda najozbiljnija konkurencija Janši 12,7 posto, pokazuje anketa na 711 ispitanika koju je prošlog tjedna provela agencija Mediana.

Janšina stranka zadnja četiri mjeseca ima stabilan rejting, ali su stranke u njegovoj koaliciji u većem padu, dok stranke ljevice pokazuju mali uspon, pa bi u slučaju relativne pobjede na izborima Janša teško sastavio novu vladu.

Oporbena stranka Ljevica (L) na izborima bi dobila 8,6 posto glasova, a Lista Marjana Šarca (LMŠ) koju vodi bivši premijer 7,3 posto, dok su ostale stranke za sada ispod izbornog praga, pokazuje ispitivanje.

Rad sadašnje vlade u kojoj su uz Janšinu stranku demokršćanska Nova Slovenija (NSI) i Stranka modernog centra (SMC) kao "vrlo pozitivan" ocijenilo je 9,2 posto ispitanika, a kao pozitivan 11,6 posto, dok ga negativnim ocjenjuje 20,8 posto, a 31,4 posto "vrlo negativnim". Da vlada zaslužuje "srednju" ocjenu smatra 25,4 posto ispitanika, a lošijim rezultatom od vlade u anketi je ocijenjen parlament.

Najpopularniji političar u Sloveniji je predsjednik države Borut Pahor, iza njega je ministar zdravstva Janez Poklukar. Na trećem mjestu prema popularnosti kod birača je Igor Zorčič, predsjednik parlamenta kojega vladajući unatoč dvama pokušajima nisu uspjeli smijeniti nakon što je napustio Stranku modernog centra (SMC) i osnovao nezavisnu zastupničku skupinu, čime je labilna većina vladajućih postala još nesigurnija pri glasovanju o zakonskim prijedlozima.

U Sloveniji će se iduće 2022. godine održati izbori za parlament, izbori za predsjednika države, te lokalni izbori za načelnike i općinska vijeća u 2012 općina.