PREJUDICIRANJE GRANICE

Janši prihvatljiv Sanaderova prijedlog za rješenje spora

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.06.2009 22:52
  • Objavljeno 23.06.2009 u 19:33
Janez Janša

Janez Janša

Izvor: Sipa Press / Autor: MARIANELLA/OLYMPIA

Bivši slovenski premijer Janez Janša rekao je u utorak da bi njemu pod stanovitim uvjetima bio prihvatljiv prijedlog hrvatskog premijera Ive Sanadera se od pravne službe Europske komisije dade zatraži mišljenje o tome mogu li hrvatski pristupni dokumenti prejudicirati granicu

LJUBLJANA - 'Pravna služba Europske komisije ne bi mogla reći da ne prejudiciraju jer su pristupnim dokumentima priložene mape', ocijenio je Janša.

'Hrvatska slaba i nekredibilna'

'Pokazalo se da Hrvatska pred samim ciljem nije imala dovoljno snage dauspješno zaključi proces i pristane na kompromisno rješenje.Ocjenjujemo da Hrvatska nije imala ozbiljnu namjeru pregovarati udobroj vjeri i u tom smislu stavljamo pod upitnik njenu kredibilnost',rekao je glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic.Propast Rehnove inicijative po njegovim je riječima sličan slučaju'parafiranog sporazuma' Drnovšek-Račan kojega je Slovenija, kako jeustvrdio, prihvatila, a Hrvatska za to nije 'imala snage'.

On je dodao da je 2008. u vrijeme kad je završavao svoj premijerski mandat Hrvatskoj predlagao rješenje da povuče zemljovide iz svoje pristupne dokumentacije, kako bi se tehnički pregovori s Europskom komisijom mogli nastaviti, a da bi pitanje granice rješavali prije zaključivanja 'spornih' poglavlja.

'Hrvatska vlada tada na to nije pristala i izgubila je mnogo vremena', rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju u emisiji u kojoj je uz predstavnike dviju drugih oporbenih stranaka ocjenjivao odnose s Hrvatskom nakon prekida Rehnove inicijative.

Janša je rekao da je sve sada pitanje vremena i da bi trebalo razmisliti o prijedlogu premijera Sanadera da se o tome prejudiciraju li hrvatski dokumenti granični spor traži mišljenje pravne službe Europske komisije, nakon čega bi se oni povukli ako ta služba zaključi da prejudiciranje postoji.

On je rekao da je Hrvatska izgubila mnogo vremena, pouzdavajući se u jednu predizbornu izjavu sadašnjeg premijera Boruta Pahora da će s Hrvatskom u pregovorima o granici biti mekši, te da granično pitanje ne može biti uvjet za ulazak Hrvatske u EU.

'Ja sam tada otvoreno rekao da mislim da je granično pitanje uvjet, a Pahor je to nijekao, pa je Hrvatska dobila iluziju da će on biti mekši pregovarač', rekao je Janša. Dodao je da se on s Pahorom u odnosu prema Hrvatskoj slaže u strategiji, ali ne i u taktici, te da je Pahorova vlada promijenila pristup u vezi blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Predstavnici Slovenske pučke stranke (SLS) i Jelinčičeva Slovenske nacionalne stranke izjavili su da se slažu s čvrstim Pahorovim pristupom u pregovorima, te da bi Hrvatska uz povlačenje 'sporne dokumentacije' morala povući i 'sporne granične objekte' koji se po njihovim tvrdnjama nalaze na 'slovenskom teritoriju'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi