koronavirus

Janša najavio povratak u škole, ali i oprez s popuštanjem mjera

04.02.2021 u 18:31

Bionic
Reading

Svi osnovci prvih triju razreda u Sloveniji moći će od idućeg tjedna pohađati nastavu, a ne samo oni u epidemiološki "boljim" regijama, a isto vrijedi i za dječje vrtiće, potvrdio je u četvrtak premijer Janez Janša koji je skeptičan u pogledu radikalnijeg ukidanja važećih restrikcija.

Po njegovim riječima, zbog smanjenja razlika među regijama za ublažavanje mjera u školstvu više neće vrijediti regionalni pristup, već će biti primijenjivano epidemiološko stanje na nacionalnoj razini, na temelju već utvrđenih kriterija iz vladinog "semafora" za epidemiju Covida-19. Premda su neki trendovi trenutačno "pozitivni", epidemiološko stanje u Sloveniji je još "ozbiljno", a Slovenija je još uvijek u vrhu zemalja EU-a prema broju novih zaraza na 100.000 stanovnika, odnosno po incidenciji zaraze, upozorio je Janša.

Slovenski premijer rekao je kako je i u Sloveniji, koja primjenjuje mjere kao i većina europskih država, još uvijek prisutna dilema o mogućoj proširenosti "novih" sojeva, odnosno varijanti virusa, što je mogući uzrok zašto se broj novozaraženih nije smanjio onoliko koliko se očekivalo. Najavio je da će se u zemlji i zbog toga nastaviti s masovnim tetiranjem brzim antigenskim testovima.

Odgovarajući na prijedlog epidemiologa o opširnijem ublažavanju restriktivnih mjera, Janša je rekao da će vlada o tome raspravljati idući tjedan i da će se pritom držati već dogovorenih kriterija o tome kad je otvaranje djelatnosti i ukidanje restrikcija moguće.

Na ranije održanoj konferenciji za novinare epidemiologa koji savjetuju vladu epidemiolog Mario Fafangel iznio je da je struka predložila vladi povratak u škole svih učenika do petog razreda osnovne škole, ukidanje zabrane kretanja izvan matičnih općina i regija te da se razmotri ukidanje policijskog sata. Janša je najavio da će vlada o tome raspravljati iduće srijede, upozorivši na oprez od mogućeg ponovnog zamaha epidemije.

Većinu najstrožih restriktivnih mjera, kao on-line obrazovni proces, policijski sat i zabranu napuštanja matičnih regija i općina, osim za predviđene izuzetke, slovenska vlada uvela je krajem listopada. Već duže vlada je izložena kritikama javnosti da ne provodi adekvatne mjere jer restrikcije nisu dale značajnijeg rezultata iako traju jako dugo. Janša je pak dugo ustrajao na tezi da se dio stanovništva mjera ne drži onako striktno kako bi trebalo zbog "protuvladine" propagande "ekstremne" ljevice i "mainstream medija".