BRIGA I ČUĐENJE

Jandroković: Ustaška zmija? Taj čovjek živi u prošlosti

17.02.2015 u 14:43

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik Ivo Josipović rekao da 'ustaška zmija ne spava…', reagirali su njegovi politički neistomišljenici, ali i istomišljenici. Dok HDZ-ov Gordan Jandroković smatra da je Josipović zapeo u prošlosti, drugi poput HNS-ovog Gorana Beusa Richembergha i Nenada Stazića se slažu da se ponovno rađa opasnost od radikalizacije

Ako se pita HDZ-ovog Gordana Jandrokovića, prošlih dana bilo je neprimjerenih izjava na političkoj sceni (op.a HDSSB-ove poruke upućene Miloradu Pupovcu), ali on ih ne bi uspoređivao s onime što je radio ustaški režim.

'Bilo bi poštenije od gospodina Josipovića da adresira točno na koga misli kada govori o ustaškoj zmiji. Što god se čulo u zadnjim danima i tjednima, a bilo je neprihvatljivih riječi netolerancije, ali teško je to postovjećivati s ustaškim režimom. Radikalizirati neprihvatljivi izričaj može jedino čovjek koji je rob prošlosti', poručio je Jandroković za tportal.

Uvjeren je Jandroković da Josipović nije slučajno spomenuo ustašku zmiju, nego da je to zaista nejgovo duboko uvjerenje.

'Sada je jasno zašto je izgubio izbore. Očito je da živi u prošlosti, očito je duboko zaglibio u povijesne podjele i priviđaju mu stvari koje samo jako ideološko zadojeni ljudi mogu vidjeti. To potvrđuje tezu da je ideološki vrlo lijevo, pa mi se i nagađanja o osnivanju neke nove stranke centra, nekom trećem putu izgledaju dodatno teško zamislivim i teško shvatljivim jer on ne pripada miljeu centra, nego teške ljevice', kazao je Jandroković.

Podsjetimo, Josipović se jučer još jednom osvrnuo na već ranije spominjanu 'ustašku zmiju'. Josipović je ustaške tendencije vidio u sve jačoj netrpeljivosti prema drugima i drugačijima, odnosu prema nacionalnim manjinama te tendencijama prema reviziji povijesti.

S njegovim razmišljanjem se slaže i SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić

'Slažem se s predsjednikom Josipovićem. I mene brine pojava ekstremne desnice i njihove prijeteće poruke', kaže Stazić za tportal.

Na sličnom tragu u razmišljanju je i HNS-ov Goran Beus Richembergh, koji smatra da Josipovićeva izjava odražava stanje koje je eskaliralo u zadnjih godinu dana i koje je dovelo do teških podjela u hrvatskom društvu.

'Ustašofilija koja se širi društvenim mrežama je uzela maha kao nikada do sada. Isticanje i propagiranje ustaških, odnosno fašističkih simbola, otvoreno širenje govora mržnje, prijetnje, kampanje i orkestrirani pritisci sve su žešći. Pogledajte samo šovinističke, antisemitske i ostale profašističke komentare tekstova na portalima, proustaške grupe na Facebooku koje imaju tisuće članova i sljedbenika, slavljenje i svečane dočeke ratnih zločinaca, pokušaje ozakonjenja ustaškoga pozdrava 'Za dom spremni' falsifikatima njegova značenja kao i isticanjem na spomen obilježjima. Time se ugrožavaju sve demokratske vrijednosti društva', poručuje Beus Richembergh za tportal.

Istovremeno, dodaje, pokušava se revidirati i povijest i marginalizirati značaj hrvatskog antifašizma.

'Toga je, na žalost, uvijek bilo i bit će, ali sada je poprimilo zamah kakav nismo dugo vidjeli i koji kod mnogih rađa zebnju i strah. To je zapravo programirano širenje atmosfere straha koju obilato hrani i proizvodi radikalna desnica uz pomoć nekih crkvenih krugova, koristeći se ekonomskom i socijalnom krizom, što tzv. umjerena domobranska desnica prešutno odobrava, misleći da će u takvoj atmosferi lakše doći na vlast', kaže HNS-ovac.

Na koga je Josipović mislio kada je spominjao ustašku zmiju nije posve jasno HDSSB-ovom Josipu Salapiću, no očito se, s obzirom na nedavne riječi upućene SDSS-ovom Miloradu Pupovcu od strane njegovim stranačkih kolega, osjetio prozvanim.

'Ne znam na što je točno Josipović aludirao. Niti jedna država ne može funkcionirati bez desnice i ljevice. Ako si netko može dozvoliti da kao nacionalna manjina može raditi što hoće u Saboru, onda i drugi mogu to komentirati. Ne mislim da Hrvatskoj prijeti ustaška zmija nego je desnica ojačala i nacionalna svijest koja se budi je potrebna promjena', kazao je Salapić za tportal.

Podsjetimo, Josipović je ustašku zmiju prvi put spomenuo prije točno dvije godine kada se prilikom posjete Izraelu ispričao zbog zločina koji za zločine nad Židovima počinjene tijekom Drugog svjetskog rata na tlu Hrvatske.

'U iskrivljenim umovima ustaša, ne-Arijevci – Srbi, Židovi i Romi, kao i politički protivnici ustaša – morali su biti zbrisani s lica zemlje. Ustaška je brutalnost bila strašna, njihovi zločini odvratni. Mi to znamo, ali znati nije dovoljno. Neprestano se moramo suočavati s neugodnom činjenicom da je – stavljajući na stranu slavan antifašistički otpor – bilo pripadnika našega naroda koji su bili sistemski organizirani u izvršenju groznog zločina protiv čovječnosti. Otrovna je guja puštena da izgmiže iz srca naše nacije u pokušaju da se istrijebe Srbi, Židovi i drugi samo zbog toga što oni jesu ili što zastupaju. Trebamo se zagledati u svoje srce i pomiriti se s najtamnijom mrljom u svojoj povijesti i političkoj kulturi. Trebamo znati: zmija je sad oslabljena, ali je još uvijek tu. Tu je, duboko u našim srcima, tamo gdje počinje stvarna pomirba. Uvijek se trebamo sjećati i, živjeti zajedno sa žrtvama, u sjećanju. To je naša odgovornost. Jer, naša djeca trebaju znati što je dobro, a što zlo, što je pravo, a što krivo. To je mjesto gdje počinje istinska pravda', kazao je Josipović prije dvije godine pred izraelskim Knessetom.