koronavirus u hrvatskoj

Jandroković: Sve sastavnice državne vlasti dobro surađuju

25.03.2020 u 22:08

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je u srijedu da sve sastavnice državne vlasti dobro surađuju i da je sada prioritet osigurati živote i zdravlje ljudi sa što manje posljedica.

U razgovoru za Novu TV poručio je hrvatskim građanima da ne treba gubiti vjeru, da moramo biti snažni i stisnuti zube jer će ovo - posljedice koronavirusa i potresa u Zagrebu - sigurno proći. Pozvao je građane da slušaju što govore mjerodavni i da imaju povjerenja u institucije.

Iako mnogi iz parlamentarne oporbe kritiziraju namjeru da država nadzire kretanje građana putem signala mobitela, Jandroković, misli da za to u ovom trenutku postoji itekako važan razlog.

"Ključno je zaštititi živote i zdravlje naših građana. Razumijem brigu za slobodu, ali zdravlje i životi su nam prioritet. Nadzor mobitela je jedna od mjera da se zna da oni koji trebaju biti u karanteni da su je napustili", rekao je Jandroković.

Međutim, nije za uvođenje narukvica kojima bi se nadziralo kretanje građana. 

"Kada bi ljudima stavljali narukvice to bi bila zaista visoka razina kontrole. Ovo je pomoćna mjera kojom želimo onemogućiti neodgovorne da napuštaju mjesta na kojima moraju biti, rekao je Jandroković

Istaknuo je kako se pokazalo da država itekako dobro funkcionira i da osobe koje vode Stožer civilne zaštite, liječnici i medicinske sestre te vojnici i policajci u slučaju potresa, pripadnici Civilne zaštite i drugi rade golem posao žrtvujući sebe.

Predsjednik Hrvatskoga sabora osudio je pokušaj skupljanja "političkih poena" na trenutačnoj situaciji te je pozvao građane da vrlo pozorno slušaju preporuke.

Upozorio je da neki neodgovornim ponašanjem otežavaju situaciju, omogućuju nastanak većeg broja zaraženih, a time i potencijalno i veći broj smrtnih slučajeva.

To treba izbjeći i važna je odgovornost svakog pojedinca i ponašanje svakog od nas je bitno kako bi se smanjilo širenje koronavirusa, rekao je Jandroković.

Na pitanje je li ga strah, odgovorio je da nije, no, dodao je, postoji nelagoda kao i kod svakog čovjeka, a primaran je osjećaj koji ima odgovornost i briga za hrvatski narod i u konačnici za Hrvatsku.

Ovo je kriza kakvu do sada nismo imali, danas će broj mrtvih u svijetu prijeći 20.000 i ide se prema pola milijuna zaraženih. U drugim zemljama brojke su puno veće nego u Hrvatskoj, u Italiji već oko 7000 mrtvih. Dakle, želimo izbjeći takav scenarij, istaknuo je.

Na pitanje o pooštravanju sankcija za prekršitelje pravila zaštite i samoizolacije radi sprječavanja širenja koronavirusa, Jandroković je rekao kako se razmišlja o svim mogućim mjerama koje će zaštiti zdravlje naših sugrađana. I represivnije mjere nisu isključene jer ako ne možete molbama, preporukama dobiti disciplinu, tada država mora reagirati i represijom prema onima koji krše zakone i na taj način ugrožavaju zdravlje ljudi, dodao je.

 Država u ovom trenutku ima najvažniji zadatak osigurati živote i zdravlje naših građana sa što manje posljedica, poručio je Jandroković.

Na pitanje o suradnji vladajućih i predsjednika Republike, Jandroković je odgovorio kako u ovom trenutku sve sastavnice državne vlasti dobro surađuju i tako trebaju nastaviti.