hrvatski sabor

Jandroković primio izaslanstvo za europske poslove Bundestaga

21.01.2020 u 13:54

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u utorak je primio izaslanstvo Odbora za europske poslove njemačkog Bundestaga s kojim je razgovarao o europskim temama poput Brexita, višegodišnjeg financijskog okvira i proširenja, priopćeno je iz Hrvatskog sabora

Izaslanstvo odbora predvodio je njegov predsjednik Gunther Krichbaum, političar iz Kršćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel koji je na toj dužnosti od 2007. godine.

Odbor za europske poslove tijelo je sačinjeno od 39 zastupnika u kojem sjede i članovi Europskog parlamenta, stoji na stranicama Bundestaga.

Posjet izaslanstva tog Odbora nastavak je razgovora između Jandrokovića i predsjednika njemačkog parlamenta Wolfganga Schaublea iz studenoga o potrebi osnaživanja parlamentarne suradnje, posebice tijekom hrvatskog i njemačkog predsjedanja EU-om, stoji u priopćenju.

Hrvatska Vijećem Europske unije predsjeda u prvoj, a Njemačka u drugoj polovici 2020. godine.

Sugovornici su ocijenili bilateralne odnose prijateljskim, savezničkim i partnerskim, pa su istaknuli da se to očituje i u intenzitetu susreta na brojnim područjima, stoji u priopćenju. Njemačka je prvi partner Hrvatske u robnoj razmjeni, zemlja iz koje dolazi najveći broj turista, a treći je strani investitor u Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora je s njemačkim izaslanstvom razgovarao o aktualnim europskim temama poput Brexita, višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) i politike proširenja EU-a.

  • +10
Jandroković primio izaslanstvo Odbora za europske poslove njemačkog Bundestaga Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ponovio je kako Hrvatska podržava proširenje jer je stabilnost jugoistoka Europe od interesa i za sam EU u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu.

Po pitanju VFO-a Jandroković je istaknuo važnost postizanja kompromisa između financiranja politika kohezije i poljoprivrede te novih izazova poput migracija, digitalizacije ili klimatskih promjena.