novi radni tjedan u saboru

Jandroković: Ustavni sud kaže da možete nazvati čovjeka idiotom. Prema tome, govorite što hoćete

05.02.2020 u 10:09

Bionic
Reading

Radni tjedan saborski zastupnici ponovno su počeli minutama za slobodni govor, a bilo je riječi i o zdravstvu i o slučaju Čelić

Nezavisni zastupnik Vlaho Orepić progovorio je o slučaju Čelić, odnosno brzoj vožnji bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Čelića.

'To je propušteno sankcionirati. Prema toj osobi se ne ponaša kao prema svim drugim dejlatnicima koji bi bili suspendirani. To je prikriveno i smijenjen je s dužnosti. Na prekršajnom sudu čovjek oslobođen jer je bio na tajnom zadatku. Da stvar bude gora glavni ravnatelj ne zna da je bio na tajnom zadatku', kazao je Orepić.

'Neosnovano je donošena oslobađajuća presuda. Ova bahatost je prešla sve moguće granice. Govorim o nevjerojatnom primjeru pogodovanja. Očekujem da glavni državni odvjetnik posegne za izvanrednim pravnim lijekom', kazao je Orepić.

'Moramo vratiti nad i ponos i dostojanstvo policajcima. Moramo onemogućiti politiku koja se krije i koja nema hrabrosti govoriti. Moramo vratiti ovaj slučaj na početak. Ako ga ne vratimo onda ministar ne može biti ministar, ravnatelj policije ne može biti ravnatelj, sutkinja ne može biti sutkinja jer su sramota za ovu državu. Dotakli smo dno i ne možemo na ovaj način funkcionirati', poručio je Orepić.

Za povredu poslovnika javio se HDZ-ov Branko Bačić kazavši da je 'nedopustivo u Saboru ministra, ravnatelja policije i sutkinju nazvati sramotom za ovu državu'.

Međutim, predsjednik Sabora Gordan Jandroković procijenio je da se ne radi o povredi poslovnika. 'Tim više što sam ujutro pročitao odluku Ustavnog suda vezano uz korištenje izraza idiot. Ne bih se usudio ići iznad onoga što je Ustavni sud preporučio svima nama i amnestiram kolegu Orepića. A poruka svima vama je govorite što želite', kazao je Jandroković.

Osvrnuo se tako na presudu Ustavnog suda, odnosno odluku nižerangiranih prema kojoj je Hrvoje Hitrec kažnjen sa 10.000 kuna zbog počinjenja kaznenog djela protiv časti i ugleda jer je bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću poručio da je - idiot. Ustavni sud postupak je, pisao je Jutarnji list, vratio na početak poručivši da 'inkriminirana izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod', da su sudovi bili dužni razmotriti kako okolnost da je Stjepan Mesić političar poznat širokoj javnosti te da je inkriminirajuća izjava dana u vezi s njegovom političkom izjavom (djelovanjem) utječe na kaznenu osudu te da se pravo na slobodu izražavanja odnosi ne samo na informacije ili ideje koje su blagonaklono prihvaćene ili se ne smatraju uvredljivima nego i na one koje 'vrijeđaju, šokiraju ili uznemiruju'.

Čelnik Demokrata Mirando Mrsić progovorio je o stanju u zdravstvu, s naglaskom na borbu protiv raka. Kazao je da je zdravstveni sustav pred kolapsom, a da je Hrvatska prva po smrtnosti od raka. 'Hrvatski koronavirus je rak', kazao je Mrsić.

'Većina čljudi je rak otkrila slučajnim odlaskom liječniku. Treba promijeniti način liječenja raka. Ako nacionalni plan neće slijediti financijska sredstva, ostat će samo mrtvo slovo na papiru. Druge zemlje se bore prevencijom, a samo mi imamo ideju da dodatno privatiziramo zdravstvo, to je politika HDZ-a i Andreja Plenkovića', rekao je Mrsić.

Koronavirus bila je tema o kojoj je govorio Hrvoje Zekanović iz HRAST-a, koji je upitao jesmo li spremni za dolazak koronavirusa. Kazao je da nedostaje maskica u ljekarnama, ali i respiratora. 'Koronavirus jedino neće zahvatiti Sabor jer kolege rijetko dolaze pa nema koga', zaključio je Zekanović.

GLAS-ov Goran Beus Richembergh napomenuo je pak kako se ove godine ništa neće napraviti jer se radi o izbornoj godini, ali i prvih pola godine otpast će na predsjedanje. 'Bit ćemo mjesecima taoci unutarstranačkih izbora u HDZ-u i u takvim okolnostiama nijedan resor neće poduzimati promjene kako bi se stanje u Hrvatskoj promijenilo na bolje’, rekao je Beus Richembergh.

Spomenuo je pritom resor zdravstva. 'Beroš nema vremena snage ni političku potporu da riješi pitanja koja je i sam naveo kao prioritetna, od liste čekanja, ogromnog duga u zdravstvu do zaustavljanja odljeva visokoobrazovanih kadrova do reorganizacije mreže bolnica', kazao je GLAS-ov zastupnik, dodavši da je slično i u pravosuđu.

'Strašno je kada u tako dinamično vrijeme kada se svijet mijenja mi još uvijek vodimo rat s bazičnim problemima funkcioniranja društva', poručio je Beus Richembergh.

Nekolicina zastupnika odlučila je govoriti o zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, a među njima i SDP-ov Gordan Maras i Damjan Vucelić iz Živog zida.

Maras je podsjetio na prosvjed protiv Bandića koji je održan u subotu, kazavši kako će na sljedećim biti još više ljudi. 'Građani ne žele više trpiti bahatost, netransparentnost i žele pokazati svojim izlaskom na ulice, bez obzira na strnake, da nisu zadovoljni. Žele da im se omogući da kažu kakvu vlast u Zagrebu žele', kazao je Maras.

Podsjetio je na odluku Ustavnog suda oko cijene odvoza otpada, ali i na sutrašnju odluku oko GUP-a. 'Sprema se otimačina zemlje građanima, famozni GUP i Hipodrom. Tražim da HDZ konačno kaže što će napraviti jer bez njihove podrške Bandiću nema ni GUP-a, bez njihovog držanja štange nema ni otimačine zemlje. Da li je vrijedno gospodine plenkoviću vaših 6 mejseci mandata da uništite prostor u Zagrebu i dozvolite ovim muljatorima koji su u izvršnoj vlasti...', upitao je Maras, kazavši kako će SDP, ako HDZ podrži Bandića, uputiti zahtjev za opoziv zagrebačkog gradonačelnika, odnosno da se pokrene referendum.

Još oštriji bio je Damjan Vucelić iz Živog zida, koji je kazao da je 'otvoren lov na Bandića', odnosno da ga se odriču oni koji su do jučer s njim surađivali. 'Dvadeset godina u Zagrebu odvija se kriminal, pogodovanja, zapošljavanja podobnih i krađa proračunskog novca. Bandić vam je je bio dobar dok je zagrebačkim novcem kupovao zastupnike u Saboru, održavao vas HDZ-ovce na vlasti i Plenkovića i njegove korumpirane ministre na životu. Sada kada su izbori pred vratima dajete zeleno svijetlo za Bandićev odstrijel', kazao je Vucelić.

I on je podsjetio na pitanje GUP-a i sutrašnje sjednice Gradske skupštine, ali i spomenuo projekt sljemenske žičare, problem pročistača, nečistog zraka, ali i Adventa. 'Lista Bandićevih zlodjela je je duga, kao što se nadamo da će biti njegova zatvorska kazna', zaključio je Vucelić.

Odgovorio mu je HDZ-ov Branko Bačić, spočitnuvši mu kako se 'Živi zid raspao zbog jedne plaće zastupnika u Europskom parlamentu'. 'Svo njihovo zalaganje za malog čovjeka i briga za građane je pala u vodu', rekao je Bačić.