raspušten sabor

Jandroković: Nisam čuo ništa od oporbe osim vikanja

14.03.2024 u 18:13

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da je u kontekstu globalnog okruženja kriza i ratova iznimno važno imati političku stabilnost koju nudi HDZ, za razliku od oporbe za koju je rekao da nudi samo vikanje 'dosta je'

Za koaliciju u kojoj je oko SDP-a okupljeno 11 stranaka, rekao je da s jedne strane imaju Katarinu Peović koja je protiv privatnog vlasništva, a s druge Fokus koji je poduzetnički orijentiran.

Dalija Orešković, HSS i Reformisti su stranke od jednog čovjeka, a Centar od dvoje - bračnog para Puljak, kazao je Jandroković u četvetak nakon raspuštanja Sabora u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga".

Oporba ne nudi građanima ni jednu ekonomsku mjeru

Jandroković je ustvrdio da nije od oporbe čuo nijednu ekonomsku mjeru koju nudi hrvatskim građanima. "Nisam čuo ništa osim vikanja 'dosta je', nemaju nikakvog sadržaja. HDZ ima sadržajno bogat program", kazao je.

Poručio je da je iznimno važno imati političku stabilnost koju HDZ nudi kad se gleda globalno okruženje, od kriza i ratova oko nas.

Vezano uz datum izbora, koji je predsjednik Zoran Milanović najavio objaviti u petak, Jandroković je rekao da nije važno kad će objaviti datum već da je Sabor danas raspušten pa počinju teći rokovi.

HDZ-u je, poručio je Jandroković svejedno kada će izbori biti, spremni su na prvi termin u travnju, ali i na zadnji 12. svibnja kako bi preuzeli odgovornost i za iduće četiri godine.

Podiže se spremnost stranke za političke bitke 

Odgovorio je da će početak predizborne kampanje definirati sukladno predsjednikovoj odluci o raspisivanju izbora, no već se podiže spremnost stranke za političke bitke, dok je s druge strane, kaže, široka raznorodna koalicija bez konkretnih prijedloga te može osvojiti tek 60-ak mandata.

Također je odbacio oporbene tvrdnje da je Sabor servis Vlade, rekavši kako je uloga parlamenta definirana Ustavom te da vladajuća većina svoje politike usklađuje i vodi zajedno sa Vladom kroz političke stranke koje čine vladajuću većinu.

Upitan za moguće postizborne partneri, Jandroković je rekao kako bi željeli formirati parlamentarnu većinu s postojećim partnerima, kao što je bila protekla, iznimno stabilna, iako samo "s jednom rukom više (77)", ali bez ijedne krizne situacije.

Odbacio je mogućnost HDZ-ovog koaliranja s Domovinskim pokretom.

Od predsjednika nije očekivao bilo što lijepo

U svezi s odnosima s predsjednikom Republike, Jandroković je iznio kronologiju, rekavši da su oni bili dosta narušeni i dodao kako nije ni očekivao da će "bilo što lijepo i pozitivno reći, ne samo o Saboru, nego i o bilo čemu drugom".

Upitan planira li u slučaju HDZ-ove pobjede ponovno biti na čelu parlamenta, rekao je da su prvo na redu izbori, za koje će se dobro pripremiti, a potom će razgovarati o mogućim funkcijama.

Predsjednik Sabora rekao je da je doneseno puno zakona na dobrobit hrvatskim građanima te da mu je bila čast u dva mandata, sedam godina, biti na toj odgovornoj i zahtjevnoj dužnosti.

Odbacio je optužbe da nije u dnevni red uvrštavao oporbene prijedloge, navevši da ih je bilo 57, uz istražna povjerenstva i interpelacije.

Izrazio je nezadovoljstvo zloporabom instrumenta povrede Poslovnika naglasivši da ga je potrebno, redefinirati, odnosno mijenjati, jer je oko 99 posto opomena zastupnicima izrečeno baš zbog toga.