IDS IPAK OSTAJE U KOALICIJI

Jakovčić čeka poziv Milanovića i rekonstrukciju Vlade

09.03.2013 u 17:38

Bionic
Reading

Nakon sjednice Predsjedništva, IDS je, bez obzira na ostavku njihova ministra turizma Veljka Ostojića, odlučio da ostaje u vladajućoj koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSU-om

Premda su mnogi očekivali da će nakon ostavke ministra turizma Veljka Ostojića IDS istupiti iz Vlade, tportal.hr doznaje da je Predsjedništvo IDS-a ipak odlučilo da neće raskidati koaliciju.

U priopćenju u kojem je Zoran Milanović javnosti obznanio da prihvaća Ostojićevu ostavku, premijer je i jasno dao do znanja da od IDS-a očekuje da izabere novog ministra turizma te da ne želi raskid koalicije. Ivan Jakovčić prihvatio je ponudu te se u stranci dogovaraju kome će pripasti još vruća fotelja Veljka Ostojića.

Tenzije IDS-a i SDP-a očigledne su još od izlaska Damira Kajina iz IDS-a uz podršku premijera Milanovića. Drugi čvrst dokaz da partneri imaju problema u koaliciji bio je apel Ivana Jakovčića za rekonstrukciju Vlade, a posljednji znak da će 'kukurikavci' zaista morati duboko razmisliti o svojim odnosima jest odlazak već četvrtog ministra iz Vlade, a jedinog IDS-ovca.

'Bez IDS-a se može, ali sigurni smo da možemo dati kvalitetan doprinos u mijenjanju trendova', kazao je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Napomenuo je i kako velika većina građana smatra da zemlja ide u krivom smjeru te da IDS kao odgovorna stranka želi promjene.

Odlazak jednog od najpopularnijih i najuspješnijeg ministra u Milanovićevoj vladi, Jakovčić vidi i kao priliku za rekonstrukciju Vlade.

'Zemlja je u izuzetno teškom stanju i svakako razbijanje koalicije nije ono što građani očekuju – očekuju odgovorno upravljanje ovom državom, a IDS je jedna od stranka koja želi potpuno odgovorno sudjelovati u vlasti na bilo kojem nivou. Destabilizacija zemlje sigurno nije politika IDS-a', istaknuo je Jakovčić.

Očekujem poziv premijera Milanovića i razgovor o budućnosti naše koalicije', jasno je iz Pule poručio Jakovčić koalicijskim partnerima u Zagrebu.
Istaknuo je da IDS prihvaća ponudu Milanovića jer je to stranka koja želi graditi, a ne razbijati. 'Za dva tjedna, a najkasnije do Uskrsa predložiti ćemo novog kandidata i s njim izaći u javnost i pred premijera', kazao je Jakovčić.

Kako je Jakovčić pojasnio novinarima, sad već bivši ministar Veljko Ostojić, jutros ga je nazvao i najavio da će podnijeti ostavku na ministarsku funkciju jer, kaže Jakovčić, ne želi da medijska hajka koja se vodi protiv njega šteti Vladi, stranci i regiji iz koje dolazi, budući da mnogi to povezuju s predstojećim lokalnim i regionalnim izborima, pa čak i s izborima za EU parlament.

'Ovim činom pokazao je hrabrost, odgovornost i principijelnost. Pokazao je koliko mu je stalo do onoga što su njegovi ideali, a ne do onoga što je ministarska fotelja', kazao je šef IDS-a hvaleći vrline i stručnost Veljka Ostojića, no ipak, zahvalivši mu i sam na suradnji.

Naime, Veljko Ostojić trebao je biti jedan od kandidata na Jakovčićevoj nezavisnoj listi za EU parlament, no na novinarski upit hoće li ostati, Jakovčić je glatko odgovorio: 'Potpuno jasno je da će se povući s te pozicije!'.