VARAŽDINSKI HDZ O BIVŠEM KOLEGI

'Jako bi me iznenadilo da je Maček još uvijek član HDZ-a'

11.03.2014 u 14:45

  • +12

Presuda Sanaderu, HDZ-u i ostalima za Fimi mediju

Izvor: Cropix / Autor: Montaža: Ivana Galović

Bionic
Reading

Presuda kojom je Ratko Maček osuđen na uvjetnu kaznu izazva podijeljene komentare: dio javnosti pita kako to da bivši Sanaderov spin doktor i trećeokrivljeni u slučaju Fimi Media nije dobio bezuvjetnu kaznu zatvora, a drugi smatraju da je kazna zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje opravdana

U Varaždinu, gdje je Maček počeo svoju novinarsku i poslovnu karijeru, većina se, međutim, suzdržava od ikakvog komentara.

Od varaždinskih odvjetnika komentar presude Mačeku teško je dobiti budući da, kako navode, nisu detaljno upoznati s tijekom postupka. Tek upozoravaju da se uvjetna osuda izriče kada postoje naročito olakotne okolnosti, a je li to bio sada slučaj, ne mogu ocijeniti budući da nisu pratili suđenje niti su upoznati s radom Mačeka u vrijeme dok je bio glasnogovornik Sanaderove Vlade, tim više što je uglavnom boravio u Zagrebu.

Ništa rječitiji nisu ni varaždinski političari od kojih su neki barem dio karijere radili s Mačekom ili su bili upoznati s njegovim radom. Tako u HNS-u ističu da za sada postoji samo nepravomoćna presuda koju u načelu ne komentiraju, ali vjeruju da će se to promijeniti vrlo brzo s obzirom na brži rad pravosuđa.

Nepravomoćnost presude nije, međutim, bila prepreka za komentar predsjednika HDZ-a Varaždinske županije Anđelka Stričaka

'HDZ nije lopovska stranka i očekuje se da će se to na kraju vidjeti i u pravomoćnoj presudi. Ne bih zasad ulazio u pojedinačne presude, ali bi me jako iznenadilo da je Maček ili bilo koji drugi osuđenik još uvijek član HDZ-a. Mi smo još prije godinu dana pokrenuli postupak Mačekova isključenja iz HDZ-a tijekom kojeg je utvrđeno da mu je prebivalište u Zagrebu pa je postupak prebačen tamo', rekao nam je Stričak koji vjeruje da varaždinski HDZ neće imati negativnih posljedica upravo zbog jasno izrečenog stava.

To što Maček ostaje na slobodi, kako upozoravaju bolji poznavatelji prilika, ne mora značiti da će tako i ostati. Ne samo zbog toga što se pravomoćna presuda u slučaju Fimi media tek očekuje, nego i zbog drugih slučajeva za koje su zanimanje pokazala nadležna tijela. Tako je, primjerice, policija još prošle godine ispitala bivše djelatnike nekih varaždinskih medija čije se poslovanje dovodilo u vezi s njime, ali rezultat toga do danas nije poznat.