podrhtavanje tla

Jak potres pogodio Crnu Goru, osjetio se u cijeloj južnoj Dalmaciji: Zastrašujuće! Kao dvije jake eksplozije!

26.06.2021 u 07:54

Bionic
Reading

Jak potres magnitude 4,7 po Richteru pogodio je u noći na subotu Crnu Goru, a osjetio se u cijeloj južnoj Dalmaciji, izvijestila je Seizmološka služba pri zagrebačkom PMF-u

'Danas, 26. 6. 2021. u 1 sat i 18 minuta (ljetno SEV) dogodio se jak potres u Crnoj Gori, magnitude M=4.7 prema Richteru. Osjetio se u cijeloj južnoj Dalmaciji, od Konavala do Baške Vode', izvijestila je Seizmološka služba pri zagrebačkom PMF-u.

Potres je udario sedam kilometara sjeverno od Herceg Novog i 60 km zapadno od glavnog grada Podgorice, na dubini od deset kilometara, izvijestio je EMSC.

Izvještaja o štetama zasad nema, ali je na toj stranici objavljeno više od 600 reakcija svjedoka.

'Trajalo je ko 3 sekunde, sitno gore dole, nista u hprizontalnom pravcu, zvuk kao brrrrrr i kraj', piše korisnik iz Igala, pet kilometara južno od epicentra.

'Jak zemljotres u Novom, probudio me iz sna', piše korisnik iz Herceg Novog.

'Kao dvije jake eksplozije', piše korisnik udaljen sedam kilometara južno od epicentra.

Potres se osjetio i u Hrvatskoj, pa su tako korisnici iz Čilipa kod Dubrovnika, 12 km zapadno od epicentra, napisali 'Kratko i snažno', 'Dosta jak udar, oko 5 sekundi', 'Dobro je zatreslo...', 'Zastrašujuće', a iz Cavtata, koji je udaljen 27 kilometara zapadno od epicentra, su stigle poruke 'Zatresla se cijela kuća, kratko i snažno' i 'Kratkotrajno ali jako podrhtavanje'