U SABORU NAPOKON RADNO

'Jadni' zastupnici rade cijeli sljedeći tjedan

17.06.2009 u 10:22

Bionic
Reading

Zastupnici Hrvatskoga sabora okupit će se idući tjedan u utorak i srijedu, a možda i u petak, kako bi uspjeli završiti planirani dnevni red, premda je ranije bilo planirano da Sabor idući tjedan neće raditi zbog blagdana, najavio je jutros predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić

Bebić je izvijestio da je zastupnicima ostalo gotovo 90 točaka dnevnog reda te je poručio da će se zato raditi i do kasno navečer, a zastupnici bi trebali dnevno 'odraditi' i po 12 do 15 točaka.

U nastavku 11. sjednice Hrvatski sabor razmatrat će danas prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti na radu. Predloženo je da se u taj zakon ugrade unaprijeđena europska rješenja te da ga se dopuni odredbama o obavješćivanju, savjetovanju i suodlučivanju radnika u zaštiti na radu. Radnicima koji rade u posebnim uvjetima osigurat će se pravo na poseban zdravstveni pregled, a svi radnici ostvarivat će pravo na sistematski pregled jednom u tri godine. Predlaže se i preciznije uređenje načina na koji poslodavci moraju organizirati i provoditi zaštitu na radu.

Ubrzani 'kampanjski' tempo koji je Bebić najavio rezultat je dosadašnjeg nerada. Naime, saborski zastupnici u proteklih su pet mjeseci od 109 radnih dana, u Saboru radili manje od polovice tog vremena. Kad se u obzir još uzme činjenica da im radni tjedan počinje u srijedu, zastupnicima će sljedeći tjedan, kada će većina zaposlenih dva neradna dana spojiti u jednotjedni odmor, uistinu biti udarni.