UPORNI DEBELJAK:

'Ja još uvijek vjerujem u Brodosplit. Možda je to moj grijeh'

23.10.2013 u 09:54

Bionic
Reading

'U slučaju da ne uspijem podignuti Brodosplit, ja ću biti mrtav čovjek. Mislim, vjerojatno ću se nekako uspjeti izvući, ali takav scenarij bi za mene značio velik poraz', rekao je Tomislav Debeljak u ožujku 2012. prije nego što je kupio Brodosplit. Danas je i dalje uporan, ne žali što je ušao u tu priču te je, kaže, jedini koji je vjerovao u tu tvrtku

Radnici splitskog škvera ne prihvaćaju njegov poslovni svjetonazor i sada cijeli projekt dolazi u pitanje. I dalje namjerava angažirati kontrolorke da s prozora škvera potajno kamerama snimaju radnike koji prosvjeduju. Štoviše, Debeljakovi djelatnici će i dalje nastaviti hodati po škveru i marljivo u notese bilježiti 'odnos prema radu' djelatnika Brodosplita. Ne odustaje od kažnjavanja radnika koji su pokušali nasilno upasti u zgradu Uprave.

Objasnio je zbog čega je zapravo došlo do problema. 'Dakle, radilo se o tome da se prema ugovorima o radu plaće trebaju uplatiti do 15. u mjesecu i mi smo uplatu novca u banke izvršili 15. listopada. Uplate smo mogli izvršiti i ranije, ali smo tri puta dorađivali obračun plaća kako bi stimulativni dio radničkog dohotka bio što poštenije i korektnije odrađen. Međutim, tog dana novac nije sjeo na račune banaka, već tek idućeg dana oko 14 sati, a razlog tome bio je u nesporazumu između stručnih službi Brodosplita, Porezne uprave i naše glavne banke. Međutim, za dio radnika i sindikalnih čelnika to je bio dovoljan razlog da nelegalno obustave rad i nasilno uđu u upravnu zgradu i iz svih soba izbace zaposlene, uključujući i inspektore investitora, odnosno tvrtki za koje gradimo brodove. Moram podsjetiti kako su ti radnici dobili otpremnine, jednako kao i oni koji nisu zadržali posao, i to najvećim dijelom tijekom rujna. To znači da su dobili, na primjer, 50 ili 100 tisuća kuna na ime otpremnina, i uz to dobili novi posao, a onda su odlučili mimo svih pravnih propisa obustaviti rad, sprečavati ljudima ulazak u pogone i na brod, gađati ih predmetima da prekinu raditi – jednome radniku su slomili zaštitnu kacigu – i nasilno ući u zgradu Uprave. I to su napravili već u osam sati ujutro, ne čekajući da vide hoće li im plaće sjesti na račun. Kad sve to u uzmete u obzir, jasno je kako se radi, u najmanju ruku, o vrlo neodgovornom postupanju koje ćemo morati čvrsto sankcionirati. Ne možemo tolerirati bezakonje i nasilje', izjavio je za Globus


Plaće su, kaže smanjene za oko 200 radnika, jer plaće u škveru imaju fiksni i varijabilni dio koji ovisi o ispunjavanju norme i još nekim faktorima. Naglašava da je prosječna bruto plaća prije dolaska DIV-a bila 7.864 kune, a sada 8.844 kune.

Iako nije požalio što je kupio Brodosplit, priznaje kako ovakvo ponašanje dijela radnika nije očekivao. 'Ipak najveći dio radnika koji su sudjelovali u prosvjedu shvatio je da su pretjerali i vratili se redovnim obvezama', pojašnjava.

Ni u jednom trenutku nije požalio što je kupio Brodosplit. 'Veliku motivaciju nalazim ne samo u spašavanju Brodosplita, već i u dokazivanju da splitska, dalmatinska i hrvatska proizvodna tvrtka može opstati na globalnom tržištu', i podsjeća da se nitko osim DIV-a nije javio na natječaj za Brodosplit. 'Ja još uvijek vjerujem u Brodosplit. Možda je to moj grijeh, mnogi mi spočitavaju pretjeranu hrabrost, da ne kažem nešto drugo', poručuje Debeljak.