RATNI ZLOČINI

Izrečene presude stražarima iz Omarske i Keraterma

20.07.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Prizivno vijeće Suda BiH potvrdilo je dugotrajne zatvorske kazne Željku Mejakiću i Dušku Kneževiću za ratne zločine počinjene nad zatočenicima u logorima u Omarskoj i Keratermu kod Prijedora, a Momčilu Grubanu kazna je smanjena, priopćeno je u ponedjeljak iz sjedišta toga suda u Sarajevu.

Mejakić i Knežević su prvostupanjskom presudom osuđeni na 21, odnosno 31 godinu zatvora, a Grubanu je pravomoćnom presudom s 11 kazna smanjena na sedam godina zatvora. Prizivno je vijeće odluku o ublaživanju kazne Grubanu temeljilo na iskazima brojnih svjedoka koji su izjavili kako im je on pomagao dok su bili zatočeni u logorima.

Prizivno je vijeće utvrdilo kako su sva trojica kriva na temelju optužbe za udruženi zločinački pothvat te da su sudjelovali u ubojstvima, zlostavljanjima i protupravnu zarobljavanju civila.

Željko Mejakić
je u vrijeme kad su djelovali logori u Keratermu i Omarskoj, u koje su dovođeni Bošnjaci i Hrvati sa šireg područja Prijedora i Bosanske krajine, bio zapovjednik osiguranja, a Gruban jedan od voditelja stražarskih smjena.

Duško Knežević bio je običan stražar.

Optužnice za slučajeve "Keraterm" i "Omarska" prvotno je podignulo tužiteljstvo Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a naknadno su prepuštene Sudu BiH.

Prvostupanjska presuda Mejakiću, Grubanu i Kneževiću izrečena je u svibnju 2008.