bolji odnos s arapskim svijetom

Izraelski šef diplomacije u ožujku će biti na samitu s arapskim kolegama u Maroku

02.01.2023 u 15:45

Bionic
Reading

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen je u ponedjeljak rekao da namjerava prisustvovati samitu u ožujku s kolegama iz arapskih zemalja koje su se približile Izraelu nakon američkih diplomatskih napora, iz kojih su 2020. proizašli takozvani Abrahamovi sporazumi

Cohen, koji je stupio na dužnost prošlog tjedna u sklopu nove desničarske koalicijske vlade premijera Benjamina Netanyahua, rekao je da će se samit održati u Maroku, prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova. U priopćenju nisu imenovane druge zemlje. Izrael je ranije kao sudionike takozvanih Abrahamovih sporazuma, kojih je svrha normalizacija odnosa s Izraelom, spominjao Maroko, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Sudan.

"Proširenje sporazuma na druge zemlje nije pitanje 'ako', već 'kada'", kazao je Cohen, dodavši da su trgovinske veze s trenutnim partnerima 2022. donijele 2,85 milijardi dolara i dale "značajan doprinos sigurnosnoj (i) regionalnoj stabilnosti".

Netanyahu, koji je po šesti put premijer, izrazio je nadu da će se uspostaviti odnosi sa Saudijskom Arabijom, koja dijeli izraelsku zabrinutost glede Irana. No, Rijad nije pokazivao interes za normalizacijom odnosa nakon što nikakav napredak nije postignut po pitanju ostvarivanja palestinske državnosti.

Predstavnici ministarstava vanjskih poslova zemalja koje će sudjelovati na samitu u ožujku sastat će se u Abu Dabiju idućeg tjedna, rekao je Cohen. Izrael je prošlog ožujka na događaju nazvanom samit u Negevu bio ugostio šefove diplomacija UAE-a, Bahreina, Maroka i Egipta kao i američkog državnog tajnika.