POZIV NA NOVA OKUPLJANJA

Izraelski prosvjednici sele u šatorska naselja

10.08.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Čelnici pokreta koji su pokrenuli socijalne prosvjede što potresaju Izrael od polovine srpnja, u srijedu su pozvali na nove prosvjede u subotu navečer, no ne u Tel Avivu u kojemu se prošli tjedan okupio veliki broj demonstranata

'Odlučili smo ne organizirati prosvjede u Tel Avivu, nego pozvati na organizaciju mimohoda u cijeloj zemlji. Važno je pokazati da prosvjedi nisu ograničeni samo na Tel Aviv', rekao je jedan od vođa pokreta.

Vođa Nacionalne udruge studenata Itzik Shmuli za javni je radio izjavio kako će se u subotu održati dva okupljanja - jedan u Afuli na sjeveru zemlje, a drugi u Beershevi na njezinu jugu.

Na pitanje novinara o mogućem posustajanju sudionika pokreta koji, među ostalim traže smanjenje visine cijena najma stanova, Stav Shafir je kazao kako 'naprotiv, prosvjedi neće biti prekinuti, već će se nastaviti. Uskoro se predviđa i postavljanje 80 šatorskih naselja u kojima će, diljem zemlje, boraviti prosvjednici.'

U subotu se u Tel Avivu i drugim gradovima okupilo oko 250.000 Izraelaca koji su tražili 'socijalnu pravdu'. Prosvjedovali su izazvani rastom životnih troškova.

Prosvjednici su tijekom subotnjih prosvjeda, najvećih u povijesti Izraela kada je riječ o socijalnim pitanjima, tražili ostvarenje pravednije raspodjele bogatstva u zemlji koja, unatoč krizi u svijetu bilježi, rast od 4,8 posto. Također ima i nisku razinu nezaposlenosti od 5,7 posto, no bogatstvo je neravnomjerno raspoređeno, a jaz između bogatstva kompanija i plaća radnika raste.