ODVOJENI SLUČAJEVI

Izraelske snage ubile tri naoružana Palestinca na Zapadnoj obali

15.10.2022 u 09:16

Bionic
Reading

Izraelske snage ubile su dvojicu palestinskih naoružanih napadača i još jednog muškarca za kojeg su rekli da je bio naoružan u dva odvojena incidenta u petak, priopćila je izraelska vojska

Izraelska vojska u priopćenju je navela da su se trupe našle pod teškom vatrom tijekom operacije u gradu Jeninu, u kojoj su uhićeni naoružani operativac militantne skupine Hamas i još dvije osobe, te da su trupe uzvratile vatru i da su "pogoci identificirani".

Brigada Jenin, krovna skupina različitih naoružanih frakcija, rekla je da je jedan od njezinih članova ubijen.

Atta Abu Rumeileh, vođa grupe Fatah u Jeninu, rekao je za Reuters da je drugi ubijeni muškarac bio liječnik i član Fataha koji je sudjelovao u borbama.

U odvojenom incidentu kasno u petak, izraelska vojska je rekla da je odgovorila bojevom paljbom na napad pucnjavom na naselje u blizini grada Ramallaha na Zapadnoj obali u kojem je izraelski civil lakše ranjen te da su vojnici ubili jednog napadača i da tragaju za ostalim osumnjičenima.

Palestinsko ministarstvo zdravstva je priopćilo da je 23-godišnjak ubijen od izraelske vatre u blizini Ramallaha. Nije jasno je li bio povezan s nekom skupinom.

Više od 100 Palestinaca ubijeno je u sukobima od početka godine, većina njih od ožujka kada je izraelska vojska pokrenula akciju slamanja Zapadne obale nakon niza napada palestinskih militanata u Izraelu.

Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika, rekao je da je Izrael "prešao sve crvene linije" i da palestinske vlasti neće dopustiti da se situacija nastavi.

Gradovi Jenin i Nablus, u kojima su veliki izbjeglički kampovi, bili su u središtu nasilja, a incidenata je bilo i u drugim dijelovima Zapadne obale i istočnog Jeruzalema.