SUSRET PLENKOVIĆ-NETANYAHU

Izraelci likuju, tvrde da je kupnja njihovih aviona F-16 skoro pa gotova stvar

26.01.2018 u 13:31

Bionic
Reading

Jerusalem Post danas je objavio kako su Hrvatska i Izrael sve bliže realizaciji kupnje izraelskih borbenih aviona za pola milijarde dolara. S obzirom na to da se zna da je ova opcija u najužem izboru za obnovu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Izraelci su se ohrabrili nakon što su se u četvrtak u Davosu susreli hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov izraelski kolega Benjamin Netanyahu

Tekst u Jerusalem Postu baziran je na objavi na službenim stranicama izraelske vlade na kojima stoji kako su Plenković i Netanyahu dogovorili intenziviranje pregovora oko prodaje izraelskih zrakoplova F-16 Hrvatskoj u okvirima tendera.

Naglašeno je i kako je riječ o koraku prema još boljoj budućoj suradnji između dvije zemlje, posebice na gospodarskom polju, sigurnosnim pitanjima, znanosti, poljoprivredi i turizmu.

I Plenković je afirmativno govorio o sastanku s izraelskim kolegom, no on niti jednom riječi nije spomenuo borbene avione. Kazao je samo kako je Netanyahu prihvatio njegov poziv te da će ove godine doći u uzvratni posjet Hrvatskoj.

Plenković je prije dva tjedna kazao kako je izbor ponuđača za kupnju borbenih zrakoplova 'pri samom kraju'.

Čeka se odluka Vlade

Sredinom prosinca je pak saborski Odbor za obranu dao jednoglasno pozitivno mišljenje na Studiju izvodljivosti za donošenje odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona (VBA). Nakon toga se čeka dobivanje mišljenja Vijeća za obranu te potom i sama odluka Vlade.

Hrvatska je, podsjetimo, dobila četiri ponude - Grčke, Izraela, Švedske i SAD-a - no već se mjesecima spekulira kako su Izraelci, koji Hrvatskoj nude 25 godina stare zrakoplove, najbliže konačnom izboru. S obzirom na to da Hrvatska kupuje 12 zrakoplova, od toga deset jednosjeda i dva dvosjeda, ako izaberemo Izraelce, deset zrakoplova F-16 Barak i dva F-16 Brakeet dobit će oznake Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

  • +18
Predstavljanje eskadrile borbenih aviona u sastavu HRZ-a i PZO-a Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus