TRGOVINA ORGANIMA PALESTINACA

Izrael šokiran optužbama u švedskim novinama

19.08.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Izraelski i švedski dužnosnici ljutito su u srijedu reagirali na članak u švedskim novinama o tome da su izraelski vojnici ubijali Palestince radi trgovine organima

JERUZALEM - Članak u listu Aftonbladet od ponedjeljka pod naslovom "Naši sinovi ubijeni su zbog organa" dovodi u vezu te teške optužbe i nedavno uhićenje američkog Židova osumnjičenog za trgovinu organima.

Članak je prenesen u Izraelu gdje su neki komentatori usporedili tu priču sa srednjovjekovnim optužbama da su Židovi ubijali kršćansku djecu zbog njihove krvi.

Glasnogovornik izraelske vlade Daniel Seaman rekao je da se članak "poigrava s opakim antisemitskim temama". Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor nije najavio službeni prosvjed Izraela, ali je ocijenio da je članak "toliko rasistički da bi mogao izazvati zločine iz mržnje pa se vlasti njime moraju ozbiljno pozabaviti".

U izjavi od srijede, švedsko veleposlanstvo u Tel Avivu objavilo je da je članak "jednako šokantan i užasan Šveđanima kao i Izraelcima". "Dijelimo užasnutost s izraelskom vladom, medijima i javnošću", navodi se u izjavi.

Članak je opremljen fotografijom mrtvog Palestinca sa šavovima na tijelu, očito nastalima tijekom autopsije, kao i fotografijama mladih koji bacaju kamenje te fotografijom Levya Izhaka Rosenbauma iz New Yorka kojega je FBI uhitio prošli mjesec i optužio za pokušaj kupnje bubrega od jednog Izraelca i prodaju Amerikancu za 160.000 dolara.

Autor članka Donald Bostrom priču temelji na iskazima Palestinaca sa Zapadne obale i Gaze, ali i prenosi izjavu izraelskog vojnog glasnogovornika da se nad Palestincima ubijenima u sukobima s izraelskom vojskom autopsija izvodi rutinski.

U tekstu također spominje nedostatak organa za transplantacije u Izraelu i vladinu kampanju iz 1992. da se građani uključe u darivanje organa.

"U vrijeme te kampanje, mladi Palestinci nestajali su i u svoja sela vraćani pet dana poslije, mrtvi i s rezovima na tijelu", napisao je Bostrom u spornome članku.