ZAMJENIK VELEPOSLANIKA

Izrael smijenio diplomata u SAD-u zbog curenja informacija

05.10.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Izrael je otpustio zamjenika veleposlanika u Washingtonu zbog navodnog curenja podataka medijima 2009. u vezi s tajnim razgovorima u kojima su sudjelovale Sjedinjene Države, objavili su u srijedu diplomatski izvori

Po priopćenju, Dan Arbell, bivši zamjenik direktora poslova za Sjevernu Ameriku u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, smijenjen je nakon što su sigurnosne službe provjerile i od optužba oslobodile jednog drugog visokog diplomata.

Izraelski savez sa SAD-om osnažen je zajedničkim strahom od iranskog nuklearnog programa, ali pojavile su se napukline jer se premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Barack Obama ne slažu o pitanju izraelsko-palestinskog mirovnog programa.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Ilana Stein rekla je: 'Jedan je visoki dužnosnik povučen jer je njegov mandat prekinut.' Opisala je taj potez kao neuobičajen, ali nije htjela reći ništa o okolnostima ili identitetu toga dužnosnika.

Prethodni sumnjivac u navodnu curenju podataka, Alon Bar, u to je vrijeme bio zamjenik direktora za strateška pitanja u ministarstvu vanjskih poslova, a to je radno mjesto uglavnom posvećeno praćenju Irana. Nakon suspenzije je postavljen za veleposlanika u Španjolsku.