RUSI NA NOGAMA

Izrael se umiješao u rat u Siriji

31.01.2013 u 11:54

Bionic
Reading

Moskva je 'duboko zabrinuta' zbog izvješća o izraelskim zračnim udarima na sirijski teritorij u srijedu i ako ta infromacija bude potvrđena onda se radi o grubom kršenju Povelje UN-a, priopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici

U priopćenju se navodi da Moskva provjerava izvješća o izraelskom zračnom udaru na objekte u Siriji nedaleko od Damaska.

'Ako ta informacija bude potvrđena, znači da se radi o neisprovociranim napadima na teritorij suverene države kojima se grubo krši Povelja UN-a i koji su neprihvatljivi bez obzira na motive', ističe ministarstvo.

'Ponovno pozivamo na okončanje nasilja u Siriji, nedopuštanje miješanja izvana te pokretanje svesirijskog dijaloga na temelju ženevskih sporazuma od 30. lipnja 2012. godine'.

Izrael se umiješao u rat u Siriji

Izraelske snage napale su u noći na srijedu cilj uz sirijsko-libanonsku granicu, objavio je u srijedu zapadni diplomat i sigurnosni izvor, u vrijeme rastuće bojazni Izraelaca za sudbinu sirijskog kemijskog i konvencionalnog oružja.

Neimenovani izvor nije precizirao o kakvom se cilju radi niti gdje se napad točno dogodio.

Libanonska vojska potvrdila je pojačane prelete izraelskih zrakoplova nad libanonskim zračnim prostorom tijekom noći. 'Definitivno se dogodio napad u graničnom području', rekao je izvor.

Zamjenik izraelskog premijera Silvan Shalom upozorio je u nedjelju da bi bilo kakav znak koji bi upućivao da Sirija gubi kontrolu nad svojim kemijskim arsenalom mogao pokrenuti izraelsku intervenciju.

Sirijski državni mediji, pozivajući se na vojno zapovjedništvo, objavili su da su u napadima poginule najmanje dvije osobe.

U izraelskim zračnim udarima u srijedu gađan je vojni istraživački centar nedaleko od Damaska, priopćila je sirijska vojska, a taj je podatak u suprotnosti s ranijim izvješćima u kojima je navedeno da je meta napada bio konvoj oružja u blizini granice s Libanonom, prenosi u četvrtak TV mreža France 24.
Lokalni stanovnici, koji su dali izjave za agenciju AFP pod uvjetom da ostanu neimenovani, rekli su da je meta napada u srijedu u zoru bio istraživački centar za nekonvencionalno oružje 15-ak kilometara udaljen od sirijske prijestolnice.

'Izraelski borbeni zrakoplovi povrijedili su naš zračni prostor i izvršili su izravni udar na znanstveni istraživački centar zadužen za povećanje razine našeg otpora i samoobrane', priopćila je vojska dodajući da su u napadu ubijena dva radnika.

Udar je uslijedio 'nakon što su terorističke skupine posljednih mjeseci nekoliko puta neuspješno pokušale preuzeti kontrolu nad tom lokacijom', izjavilo je zapovjedništvo sirijske vojske, misleći pritom na pobunjenike koji žele svrgnuti režim predsjednika Bašara al-Asada

Izraelske vlasti u četvrtak nemaju službenu reakciju nakon izvješća o jučerašnjim izraelskim zračnim udarima na objekte u Siriji nedaleko od Damaska, prenose agencije.
Na pitanje novinara javnog radija, izraelski ministar financija Youval Steinitz, član kabineta za sigurnost, izjavio je da o tome doznaje iz medija ili drugim riječima, kako je rekao, 'bez komentara'.

'Općenito, Izraelci ne opovrgavaju niti povrđuju ovu vojnu aktivnost iz sigurnosnih razloga', rekao je za vojni radio zastupnik Likuda Tzahi Hanegbi, blizak premijeru Benjaminu Netanyahuu, koji je obnašao i dužnost predsjednika povjerenstva za obranu i za vanjske poslove.

Libanonska militantna grupa Hezbolah osudila je u četvrtak izraelske napade na sirijski teritorij, komentiravši kako je riječ o pokušaju da se oslabe arapski vojni kapaciteti te je ponovila kako će i dalje biti uz svog saveznika predsjednika Bašara al Asada.

Na tu informaciju u srijedu je reagirala službena Moskva, izrazivši duboku zabrinutost zbog izvješća o izraelskim zračnim udarima na sirijski teritorij. Rusko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj je internetskoj stranici u četvrtak objavilo da se, ako ta informacija bude potvrđena, radi o grubom kršenju Povelje UN-a. Rusi provjeravaju izvješća o zračnom udaru.

Izraelske snage napale su u noći na srijedu cilj uz sirijsko-libanonsku granicu, objavio je u srijedu zapadni diplomat i sigurnosni izvor, u vrijeme sve veće bojazni Izraelaca za sudbinu sirijskog kemijskog i konvencionalnog oružja. Neimenovani izvor nije precizirao o kakvom se cilju radi niti gdje se napad točno dogodio, a libanonska vojska potvrdila je pojačane prelete izraelskih zrakoplova nad libanonskim zračnim prostorom tijekom noći. 'Definitivno se dogodio napad u graničnom području', rekao je izvor.