WIKILEAKS

Izrael priželjkivao Sulejmana umjesto Mubaraka

08.02.2011 u 09:02

Bionic
Reading

Novi egipatski potpredsjednik Omar Sulejman upravo je osoba koju je Izrael priželjkivao na čelu Egipta nakon Hosnija Mubaraka i kao šef egipatskih tajnih služba svakodnevno je razgovarao s izraelskim dužnosnicima "crvenim telefonom", navodi se u depeši objavljenoj na WikiLeaksu, koju prenosi londonski list Telegraph

U američkoj diplomatskoj noti iz Jeruzalema iz 2008. godine koju je WikiLeaks predao britanskom dnevnom listu, savjetnik izraelskog ministra obrane David Hacham spominje Omara Sulejmana kao poželjna Mubarakova nasljednika.

Hacham je hvalio Sulejmana i naglasio da se svakodnevno koristila posebna telefonska linija između izraelskog ministarstva i egipatske obavještajne službe. Hacham je rekao da Izraelci smatraju da bi Sulejman trebao biti barem zamjenik predsjednika u slučaju Mubarakove smrti ili nesposobnosti obnšanja dužnosti.

U depeši se i navodi kako je ministar obrane Ehud Barak tijekom jedne od službenih posjeta Egiptu bio impresioniran Sulejmanom i iznenađen koliko je Mubarak ostario i kako jedva razgovjetno govori.