NA PALESTINSKOM TERITORIJU

Izrael odobrio gradnju 1200 stanova na okupiranim područjima

11.08.2013 u 20:15

Bionic
Reading

Izraelska vlada odobrila je gradnju gotovo 1.200 novih stanova u židovskim naseljima na okupiranim palestinskim područjima uoči drugog kruga izraelsko-palestinskih pregovora 14. kolovoza pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država

Izraelski ministar graditeljstva Uri Ariel rekao je da će nove kuće biti građene na Zapadnoj obali i u istočnom Jerzalemu kako bi se zadovoljile potrebe izraelskih državljanina, izvijestio je BBC u nedjelju.

Nove gradnje u židovskim naseljima najavljene su samo tri dana prije pregovora zakazanih u Jeruzalemu iako je upravo to pitanje blokiralo posljednje izravne pregovore Izraela i Palestinaca 2010. godine.

Kako bi privolio Palestince na pregovore Izrael je odobrio puštanje na slobodu više od stotinu Palestinaca iz svojih zatvora. Oslobađanje prve skupine od 26 zatvorenika, trebalo bi biti odobreno u nedjelju, piše agencija AFP.  Ariel je rekao da će u istočnom Jeruzalemu biti sagrađeno 793 stanova, a 394 u nekoliko velikih naselja na Zapadnoj obali. Glasnogovornik ministarstva je BBC-ju rekao da će gradnja početi za godinu ili dvije.

Ministar Ariel rekao je da 'niti jedna zemlja na svijetu ne prihvaća naloge drugih država o tome gdje smije, a gdje ne smije graditi. Nastavit ćemo prodavati i graditi kuće u cijeloj zemlji... To je ispravno u ovom trenutku, za cionizam i za gospodarstvo', rekao je.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas ranije je ustrajavao na tomu da pregovore neće nastaviti sve dok Izrael ne zamrzne gradnju novih naselja, no stajalište je ublažio zahvaljujući posredovanju državnog tajnika SAD-a Johna Kerryja koji je uspio pregovore pokrenuti krajem srpnja nakon više od tri godine zastoja.