NOVI UDAR

Izrael još jednom raketirao Damask

Bionic
Reading

Sirijska državna televizija objavila je da su izraelske rakete u noći na nedjelju pogodile vojni istraživački centar Džamraja u sjevernom predgrađu Damaska. Novi udar tumači se kao poruka Asadu da je slanje oružja Hezbolahu 'crvena crta' koju ne smije prijeći

Izrael to nije želio komentirati, no eksplozije su se dogodile dan nakon što su izraelski zrakoplovi u Siriji napali pošiljku projektila za Hezbolah.

Po sirijskoj vladi, Izrael je već napao taj istraživački centar u siječnju. Riječ je o kompleksu koji su dužnosnici sa Zapada ranije opisivali kao mjesto gdje možda provode istraživanja vezana za razvijanje kemijskog oružja. To je drugi, iako još sa svih strana nepotvrđeni napad Izraela na Siriju u samo dva dana.

'Novi izraelski napad pokušaj je da se podigne moral terorističkih skupina koje posustaju pod napadima naše plemenite vojske', objavila je sirijska televizija.

Očevici su kazali da su u trenutku eksplozija na nebu vidjeli zrakoplove, objavio je Sirijski opervatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Po tom izvoru, meta napada bio je istraživački centar Džamraja i jedno obližnje skladište streljiva. Drugi aktivisti kazali su da su meta napada mogli biti i jedna raketna brigada te dva bataljuna Republikanske garde.

Dopisnik BBC-ja iz Bejruta Jim Muir navodi kako je izraelska intervencija vrlo opasna za razvoj situacije. Izrael, kaže, ne želi da ga se vidi kao uključenog u konflikt, no sirijski državni mediji objavljuju kako pobunjenici rade uz pomoć Jeruzalema.

'Najnoviji napad pokušaj je da se podigne moral pobunjenicima, terorističkim skupinama, koji uzmiču pod udarima naše vojske', stoji u jednoj od objava televizije. Izraelski radio citirao je neimenovanog dužnosnika koji je potvrdo udar na Siriju, no nije otkrio više pojedinosti.

Izraelski udar, smatraju analitičari, neće mnogo promijeniti kad je riječ o ratu u Siriji. Posljednji izvještaji govore o maskaru sunitskog stanovništva u regiji oko obalnog grada Banijasa. Više od 70.000 ljudi poginulo je od početka nasilja u veljači 2011., prema procjenama.

Raketiranje Džamraje