tri negativne ocjene

Iznenađujuće ili ne, ali gotovo 100 prvašića svake godine ponavlja razred; neki ravnatelji smatraju da najmanje ne bi trebalo 'rušiti'

29.08.2022 u 08:59

Bionic
Reading

Od 2014. do 2022. razred je ponavljao 891 prvašić, njih gotovo 100 svake godine. Kao i inače, mišljenja javnosti podijeljena su kada je riječ o tome što se događa u našem školstvu

'Meni je ta brojka iznenađenje, jer prvi razred odgojna je priča u kojoj se djeca prilagođavaju samoj školi, tako da mi nije jasno zašto takva velika brojka', rekao je Mišo Basić, učitelj OŠ Dr. Ivan Merz u Zagrebu za HRT. Oni koji su u svojoj školi imali takve slučajeve za to imaju opravdanje.

'Imali smo problem i s nedolaskom u školu i sa socijalizacijom unutar razrednih odjela. Naše stručne službe i učitelji daju sve od sebe da se stvari poprave, ali nekad nije moguće izvući maksimum od djeteta', rekao je Danijel Domišljanović, ravnatelj OŠ Đurđevac.

'Ne slažem se da učenici prvog razreda ponavljaju razred jer je to osjetljivo razdoblje za učenike. Nama učenici dolaze s različitom psihoemocionalnom zrelošću', istaknula je Nada Šimić, ravnateljica OŠ Trnjanska, Zagreb. Ravnateljica iz Kalinovca pak kaže da su imali slučaj prvašića ponavljača koji nije bio nikako pripremljen za prvi razred. 'I to se pokazalo kao ispravno rješenje, jer je dijete ponovno u prvom razredu naučilo čitati, računati i pisati i bilo je pripremljenije za nastavak školovanja', rekla je Mirjana Bazijanac, ravnateljica OŠ Ivan Lacković Croata, Kalinovac.

  • +24
Učenici osmih razreda zadarskih osnovnih škola slavili kraj školske godine Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

I dok se nižu različita mišljenja o zaista neobičnoj pojavi, ipak se moramo zapitati kako se dijete na početku svog školovanja osjeća kada mu se kaže: sad sve to moraš još jedaput ponoviti.

'Odmah nekako ubijemo motivaciju tom djetetu i smatram da svako dijete treba dobiti priliku makar za taj prvi razred', kaže učitelj Mišo Basić.

I dok se s druge strane susrećemo s fenomenom poplave petica, zasluženih ili nezasluženih, o tome sada nećemo suditi, zaista se postavlja pitanje: koje je pravo mjerilo znanja u našim školama? I da, još je jedan zanimljiv podatak. Najbolje rezultate, prema službenim podacima, postižu učenici na kraju 8. razreda. Pa kako onda objasniti da je od 2014. do 2022. prvi razred srednje škole ponavljalo osam tisuća učenika. Matematika je jednostavna: svake godine njih tisuću.